Služba Spotify vymazala hudobníka R. Kellyho

Streamovacia služba Spotify vo štvrtok na základe svojich nových pravidiel vymazala zo svojich playlistov amerického hudobníka Roberta Sylvestera Kellyho, známeho skôr ako R. Kelly. Toho v minulosti niekoľko žien obvinilo zo sexuálneho násilia alebo psychického zneužívania. V roku 2002 bol R. Kelly obvinený z pedofílie, ale v roku 2008 bol zbavený viny vo všetkých bodoch obžaloby a naďalej všetky podobné obvinenia popiera.

Od dnes sa tituly speváka rhythm and blues nebudú objavovať v zoznamoch piesní, ktoré služba Spotify pravidelne zostavuje na mieru a ponúka svojim užívateľom, informoval magazín Billboard s odvolaním sa na hovorcu služby. Hudba trojnásobného držiteľa hudobných cien Grammy, ktorý predal viac ako 40 miliónov albumov, však bude na Spotify aj naďalej k dispozícii tým, ktorí si ju aktívne vyhľadajú.

Doporučené výbery piesní majú odrážať hodnoty Spotify, ale služba nechce robiť cenzúru, zdôraznil hovorca.

Spotify poukazuje na svoj nový predpis, ktorý jej zakazuje podporovať nenávisť a násilie. Napríklad sexuálne a iné násilie voči deťom tak "môže narušiť spôsob, akým s týmto umelcom spolupracujeme", uviedol zástupca Spotify.