Španielsko vydalo medzinárodný zatykač na odsúdeného rappera

Španielsky súd dnes vydal medzinárodný zatykač na rappera známeho pod pseudonymom Valtonyc, ktorý bol odsúdený na tri a pol roka väzenia za podporu terorizmu a vyhrážky vo svojich textoch. Hudobník podľa niektorých médií zrejme utiekol z krajiny krátko pred stanoveným termínom nástupu trestu.

24-ročný rapper s občianskym menom José Arenas Beltrán sa do problémov s justíciou dostal kvôli niektorým svojim textom, ktoré podľa súdu ospevovali násilie páchané v minulosti baskickou teroristickou organizáciou ETA. Rodák z Baleárskych ostrovov, kde je úradným jazykom katalánčina a časť obyvateľov sa hlási ku katalánskemu boju za nezávislosť, takisto v jednom z textov hovoril o vražde verejne známej osobnosti, ktorá sa kedysi pokúšala zabrániť zavedeniu katalánčiny na tomto súostroví.

Súd mu za to vlani vymeral tri a pol roka väzenia, čo po jeho odvolaní tento rok vo februári potvrdil najvyšší súd. Niektoré mimovládne organizácie následne kritizovali zákon o glorifikácii terorizmu, na základe ktorého bol Valtonyc odsúdený, ako normu ohrozujúce slobodu prejavu.

Lehota, kedy mal nastúpiť výkon trestu, uplynula dnes. Rapper však v stredu na twitteri naznačil, že sa nemieni verdiktu podriadiť. "Nedám im to zadarmo, je legitímnou povinnosťou neposlúchnuť tento fašistický stať. Nikto sa tu nevzdáva," napísal.

Súd vydanie zatykača zdôvodnil tým, že odsúdeného muža nie je možné v krajine kontaktovať a prinútiť k nástupu trestu.

Španielska prokuratúra pritom začala riešiť aj ďalšie Valtonycove výroky, ktoré predniesol minulý piatok počas jedného z koncertov. Publikum vyzýval, aby zabíjalo príslušníkov španielskej civilnej gardy.