Marešová, ktorá bola obžalovaná z vraždy šiestich pacientov, žaluje Mafru kvôli prezumpcii neviny

 

 

Zdravotní sestra Věra Marešová, která čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici, chce po vydavatelství Mafra 6,7 milionu korun. Novináři podle ní při informování o kauze nerespektovali presumpci neviny. Žalobu dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 5, po hodině jednání odročil na září. Marešovou soudy obžaloby zprostily, nepodařilo se totiž prokázat, že se skutky vůbec staly.

Zdravotní sestra podala žaloby i na další vydavatelství, celkem žádá skoro 35 milionů korun. Největší částku, 12 milionů, chce od televize Nova. Odškodnění požaduje i po vydavatelstvích Economia, Czech News Center, Vltava Labe Media a televizi Prima.

Podle právního zástupce Marešové Jana Poláčka vyšlo o případu Marešové v průběhu trestního řízení v titulech a na webových portálech Mafry 317 článků, ze kterých 126 presumpci neviny porušuje. Novináři prý například použili termín "vraždící sestra", právník také připomněl titulek jednoho ze článků - Zabíjela, aby si ulehčila práci. Novináři podle něj o případu neinformovali korektně, a mohli tak ve čtenářích vyvolat dojem, že je Marešová vinna. Články o Marešové měly podle Poláčka celospolečenský dopad.

Zástupce Mafry Jiří Urbánek žalobu u soudu odmítl. Veřejnost podle něj nebyla informována takovým způsobem, který by do práv Marešové zasáhl. Jednotlivé části textu podle něj nelze posuzovat izolovaně a čtenáři měli kompletní informace o případu. "Žalovaný informoval veřejnost o veškerých trestních věcech, informoval i o dalších fázích trestního řízení," řekl Urbánek.

Obžaloba tvrdila, že Marešová v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Chtěla si tak údajně ulehčit práci. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné z pacientek. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd.

Soudy ženu osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky vůbec staly. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v jiném řízení domáhá od státu pěti milionů korun.