OĽANO: Hromadné výpovede redaktorov sú zlyhaním vedenia RTVS

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) považuje hromadné výpovede redaktorov a editorov RTVS za zlyhanie vedenia RTVS. Podľa podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natálie Milanovej by mala opozícia rozmýšľať nad odvolaním riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.

 

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, redaktori, ktorí z RTVS odchádzajú, prispeli k tomu, že sa spravodajstvo RTVS stalo najdôveryhodnejším spravodajstvom. „Ich odchod je preto zlyhaním vedenia zvoleného Smerom a predovšetkým SNS. Na verejnoprávnu televíziu musia prispievať takmer všetci ľudia na Slovensku, a zaslúžia si preto kvalitné a objektívne spravodajstvo. Smer s SNS nevedia riešiť problémy Slovenska a čím bližšie budeme ku koncu volebného obdobia, tým viac sa budú snažiť svoju neschopnosť a korupciu zakrývať. A na tento cieľ sa chystajú zneužiť aj verejnoprávnu televíziu,“ tvrdí Remišová.

Aj podľa podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natálie Milanovej je výpoveď dvanástich redaktorov dôkazom toho, že vedenie RTVS na čele s Jaroslavom Reznikom situáciu nezvláda, resp. skôr zvládať nechce. „Dialóg a pokus o riešenie stroskotal na príčinách, ktoré ťažko môžeme označiť za objektívne. Riaditeľ dáva prednosť vedeniu spravodajstva, ktoré si sám vybral, a títo ľudia sú až príliš blízki stranám Smer a SNS, rovnako ako on,“ povedala Milanová a pokračovala: „Je nemysliteľné, aby televízia fungujúca z peňazí nás všetkých slúžila iba dvom koaličným stranám. Opozícia by mala začať vážne rozmýšľať nad odvolaním Rezníka v parlamente. Trochu sa čudujem, že vývoj v RTVS neprekáža tretej koaličnej strane Most-Híd. Zrejme ako kompenzáciu dostali niečo iné.“
K situácii v RTVS sa vyjadril aj tieňový minister kultúry a Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. „Odchod ďalších skúsených ľudí z RTVS iba potvrdzuje trend, ktorý nasadil nový riaditeľ, hoci to sám vehementne popiera. Kríza tohto verejnoprávneho média teda nielen pokračuje, ale sa ešte viac prehlbuje,“ tvrdí Viskupič, podľa ktorého dôveryhodnosť média verejnej služby končí. „Ak existuje len možnosť, že namiesto objektívnych správ budeme vidieť len PR vládnych politikov, na ktorom dnes robia ich hovorcovia, potom verejnoprávna publicistika a spravodajstvo prestáva mať význam. Všetci budeme platiť hlásnu trúbu vládnej koalície. A to odmietam,“ uzavrel Jozef Viskupič.