Zomrel popredný americký politický komentátor Charles Krauthammer

V Spojených štátoch zomrel vo štvrtok popredný konzervatívny publicista Charles Krauthammer. Držiteľ Pulitzerovej ceny Krauthammer sa ako politický komentátor pravidelne objavoval v reláciách televízie Fox News a písal články pre denník The Washington Post a ďalšie americké denníky. Krauthammer, ktorý bol od nehody v bazéne v mladosti od krku dole ochrnutý, bojoval v poslednej dobe s agresívnou formou rakoviny. Začiatkom júna uviedol, že mu zostáva už len niekoľko týždňov života. Chorobe podľahol vo veku 68 rokov.

Krauthammer bol hlasným kritikom vlády exprezidenta Baracka Obamu a jeho "sociálnodemokratického programu". Naopak vítal rozhodnutie Georgea W. Busha o invázii do Iraku v roku 2003, ktorú videl ako príležitosť na nahradenie diktatúry Saddáma Husajna demokratickou vládou. Opakovane tiež chválil exprezidenta Ronalda Reagana a jeho nekompromisný postoj voči komunizmu.

Existujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa označoval Krauthammer za šarlatána a spochybňoval jeho "naduté" správanie v prezidentskom úrade, kladne ale hodnotil napríklad jeho rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatické dohody či nomináciu Neila Gorsucha za člena Najvyššieho súdu USA.

V roku 2006 denník Financial Times označil Krauthammer za najvplyvnejšieho komentátora v Spojených štátoch.