Inšpiráciou pre český film "Všechno bude" bola skutočná událosť

 

 

 

Slovinský režisér Olmo Omerzu dnes uvedl na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary film Všechno bude. Vznikl v česko-slovinsko-slovensko-polské koprodukci. Inspirací pro příběh dvou chlapců, kteří prožívají dobrodružství za volantem auta, byla přitom skutečná policejní svodka, řekl dnes novinářům scénárista Petr Pýcha.

Zpráva o 13letém chlapci, kterého v autě zastavila policie, byla na počátku scénáře filmu o klukovském přátelství a krátkém okamžiku svobody.

Netradiční road movie natočil Olmo Omerzu, který vystudoval FAMU a má za sebou dva celovečerní filmy, Příliš mladá noc a Rodinný film. Oba zaujaly už na filmových festivalech.

"Přišlo mi důležité, že bychom si měli po filmu klást otázku, co bude s těmi kluky. Ta svoboda, kterou vytvořili, je svoboda určená pro ten věk, 12 a 14 let. Bojím se, že ty dvě postavy se budou muset v životě přizpůsobit, protože prostředí, z kterého pocházejí, není tak otevřené jako svět, který oni vytvořili během těch dvou dnů," řekl Omerzu. Jak se dnes shodli dospělí tvůrci filmu, všichni chlapcům drželi palce, ale doma by je mít nechtěli.

Hlavní postavy dvou chlapců na cestě hrají neherci, Tomáš Mrvík a Jan František Uher. Podle Omerzua výběru předcházel dlouhý casting a natáčení důkladná příprava, nejprve s improvizací a až později se scénářem. Pro oba protagonisty byla zkušenost s natáčením motivací, herectví by se chtěli věnovat dál, řekli dnes oba představitelé hlavních rolí.

Film Všechno bude je jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži letošního filmového festivalu.