Zo zatopenej jaskyne v Thajsku boli vyslobodené všetky deti aj tréner

Zo zatopenej jaskyne v Thajsku sa záchranárom podarilo vyslobodiť všetkých 12 chlapcov aj ich futbalového trénera, ktorí tam uviazli pred viac ako dvoma týždňami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na elitnú jednotku thajského vojenského námorníctva.

Štyria mladí športovci boli zachránení v nedeľu, ďalšia štvorica bola z jaskynného komplexu evakuovaná v pondelok a posledný päticu dostal tím potápačov von dnes.

Záchrana 12 chlapcov a ich futbalového trénera začala cez víkend. V nedeľu sa dostali na povrch prví štyria mladí futbalisti a v pondelok ďalšia štvorica. Podľa agentúry Reuters boli chlapci vynesený von na nosidlách a za použitia kyslíkových prístrojov. Zástupca thajského ministerstva zdravotníctva dnes na tlačovej konferencii uviedol, že všetkých osem chlapcov v nemocnici je v dobrom fyzickom aj psychickom stave.

Mladí športovci s trénerom uviazli viac ako štyri kilometre od ústia jaskyne 23. júna, kedy ich v podzemí uväznila stúpajúca voda. Záchranári futbalistov objavili 2. júla, od tej doby je zásobovali potravinami a pripravovali evakuáciu.