Vysielacie práva na televízne nahrávky s filozofom Patočkom získa jeho archív

Vysielacie práva na televízne nahrávky s filozofom Patočkom získa jeho archív Reprofoto ČT

 

Archiv Jana Patočky získá vysílací práva na jediné existující televizní nahrávky s filozofem Patočkou. Vysílací práva archivu poskytne Francouzský institut v Praze, který za ně zaplatí Národnímu audiovizuálnímu ústavu ve Francii. ČTK to dnes sdělilo francouzské velvyslanectví v Praze.

Smlouvu o převedení práv předá příští týden v úterý francouzský velvyslanec Roland Galharague řediteli Archivu Jana Patočky Ivanu Chvatíkovi. Podle ambasády se vysílací práva na těchto několik filmových snímků snažili čeští akademici získat posledních pět let.

Archiv Jana Patočky, podporovaný Univerzitou Karlovou i Akademií věd, mimo jiné shromažďuje rukopisy, obrazový materiál a další dokumenty spojené s Patočkovým životem a dílem. "Archiv schraňuje intelektuální a morální dědictví Jana Patočky, a je proto plně oprávněn k tomu tyto filmy vlastnit a získat i práva na jejich užívání v rámci své činnosti," uvedlo francouzské velvyslanectví.

Jan Patočka byl jedním z nejvýznamnějších českých myslitelů minulého století. Zabýval se i filozofií dějin, českou literaturou, uměním a kulturou. Třikrát musel opustit pražskou univerzitu: poprvé kvůli nacistům, podruhé byl donucen k odchodu v roce 1950 z ideologických důvodů, potřetí byl přinucen odejít v roce 1972 do penze. V době normalizace v 70. letech se sblížil s politickým disentem a stal se jedním z trojice prvních mluvčích Charty 77. Zemřel v 70 letech v březnu 1977 na mozkovou příhodu a selhání srdce po jedenáctihodinovém výslechu Státní bezpečností (StB).