Reklama na hračky v Argentíne vyvolala kritiku, že je machistická

Francúzsky maloobchodný reťazec Carrefour vyvolal vlnu kritiky svoju reklamnou kampaňou v Argentíne. Plagáty, ktorými propagoval hračky pre deti, odsúdili niektorí na sociálnych sieťach ako machistické. Argentínske zastúpenie Carrefouru sa za plagáty neskôr ospravedlnilo s tým, že išlo o "chybu", a z predajní je stiahlo. Informoval o tom argentínsky denník La Nación.

Pobúrenie vyvolala u niektorých reklama, ktorá vedľa seba zobrazila chlapčeka s motorkárskou helmou a autom a dievčatko s ružovou kuchynkou. Nad chlapcom bol navyše nápis "Šampión" a nad dievčaťom stálo "kuchárka".

Reklamu pred miestnym Dňom detí, ktorý tam tento rok pripadá na 19. augusta, označili mnohí za rodovo nevyváženou. "Podľa Carrefouru ženy v ničom nevyhrávajú. Len môžu variť pre šampióna. Zdá sa mi to urážajúce a málo inteligentné," napísala napríklad v reakcii jedna zo žien na twitteri. Reklamu ale kritizovali aj muži, niektorí ju na twitteri označili za "zahanbujúcu".

Spoločnosť sa za reklamné plagáty ospravedlnila a z predajní je stiahla. "Ospravedlňujeme sa za kampaň, ktorá je v niektorých našich predajniach. Išlo o chybu a v žiadnom prípade nevyjadrovala filozofiu našej firmy. Plagáty už z obchodov sťahujeme," napísala v utorok na twitteri spoločnosť Carrefour Argentína.