Aljašske mesto po kyber-útoku oprášilo staré písacie stroje

Vládni zamestnanci mesta Matanuka-Susitna na Aljaške boli nútení oprášiť staré písacie stroje potom, čo ich počítačový systém napadol vydieračský program typu ransomware. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Ransomware je program, ktorý infikuje počítač či celé servery, zakóduje uložené údaje, a za ich dekódovanie požaduje výkupné. Ako uviedla hovorkyňa mesta Matanuska-Susitna, program zablokoval e-mailový server, vnútorné systémy aj servery s uloženými záložnými verziami pre prípad núdze.

Mesto, kde žije viac ako 100.000 obyvateľov, sa snaží všetky systémy obnoviť bez toho, aby muselo platiť kybernetickým vydieračom - a úradníci zatiaľ vybavujú všetku agendu s pomocou papiera a písacích strojov alebo pera.

Podľa hovorkyne bolo ransomwarom napadnutých prakticky všetkých 500 počítačov, rovnako ako 120 počítačových serverov. Postihol tiež telefónny systém mesta, a systémy otvárania dverí na karty.

Útok začal 24. júla, ale mesto si myslí, že program mohol čakať na vhodnú príležitosť už od mája. Podľa šéfa IT odboru mesta Erika Wyatta ransomware zakódoval aj časť záložných dát.

"Pôvodne sme boli presvedčení, že sme prišli o všetky naše dáta, ale časť sa nám podarilo zachrániť s pomocou zdieľaných diskov," povedal Wyatt. "Avšak e-maily zachrániť zrejme nepôjde."

K obnove niektorých systémov boli využité rok stará dáta; tie, ktoré sú teraz zakódované, bola archivované s nádejou, že FBI bude schopná získať dekódovacie kľúče, dodal Wyatt.