Rušňovodič metra, ktorý pustil dievčatá z reality šou do kabíny, už riadiť nebude

Rušňovodič pražského metra, ktorý minulý piatok pustil do kabíny dve dievčatá, bol postavený mimo službu a metro už riadiť nebude. Uviedla to dnes televízia Prima, podľa ktorej polícia prešetruje, či sa účastníci incidentu nedopustili trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Rušňovodič pustil k sebe do kabíny dve účastníčky šou LowCost Race. Tie si jazdu natočili na mobilný telefón. Snímky zverejnené v médiách potom ukazovali dievčatá v kabíne, pri prejazde tunelom i sediace a obsluhujúce riadiace pult.

Rušňovodič metra už bol postavený mimo službu, uviedla dnes Prima. "Do funkcie rušňovodiča sa nevráti a teraz sa rieši, aký bude jeho ďalší osud," povedal televízii Ladislav Urbánek, dopravné riaditeľ pražského dopravného podniku (DPP). Dodal, že zo záberu je zrejmé, že strojvodca mal ruku na brzde a sledoval zrkadla.

Prípad prešetruje okrem dopravného podniku aj pražská polícia. Nie je totiž vylúčené, že mohlo ísť o trestný prípad všeobecného ohrozenia, za ktorý by rušňovodičovi aj dievčatám hrozilo až päť rokov väzenia, uviedla Prima.

Hovorkyňa DPP už skôr uviedla, že bezpečnosť cestujúcich ani prevádzky metra nebola prípadom bezprostredne ohrozená. "Došlo k zlyhaniu jedného rušňovodiča, z toho dôvodu inštruktori zintenzívnia kontrolnú činnosti neoprávneného vstupu do kabín a poučia rušňovodičov o rizikách spojených s porušovaním ustanovení predpisu pre rušňovodičov," povedala v utorok hovorkyňa DPP Aneta Řehková.

Súťaž LowCost Race, pri ktorej dvojčlenné tímy cestujú s obmedzeným rozpočtom po Európe a plnia zadané úlohy a výzvy, odštartoval v piatok z pražskej Náplavky. Obe dievčatá, ktoré vystupujú pod prezývkou Black Ginger, zo samotného závodu už odstúpili. Podľa ich vyjadrení na facebooku bolo dôvodom sobotňajšie úmrtie jednej z účastníčok súťaže v Rakúsku. Dvadsaťštyriročná žena sa tam počas pretekov utopila po páde do krimmlského vodopádu.