Fotografie z okupácie 1968 fotograf skrýval medzi kompóty

Fotograf Ivan Sláma dnes poprvé vystavil snímky zachycující srpnové události roku 1968 v Ostravě. K vidění jsou u historického schodiště v budově Českého rozhlasu Ostrava. Část fotografií vyšla ještě tehdy v deníku Spojené listy. Následné období normalizace a totality negativy strávily mezi kompoty ve sklepě fotografových rodičů. Sláma o nich nikomu neřekl. "Měl jsem strach," řekl.

Ze sklepa je odnesl až na konci roku 1989. Dalších bezmála třicet let pak záběry čekaly na vystavení. "Ivan je mohl vystavit kdekoliv jinde. Jsem ale rád, že zvolil právě budovu Českého rozhlasu. Osm dní se odtud ještě vysílalo po vpádu vojsk Varšavské smlouvy," vysvětlil symboliku výstavy vedoucí programu ostravského studia Richard Piskala.

Sláma snímky pořizoval od prvního dne okupace. Tanků si všiml už v noci na 21. srpna, když se s kamarádem vracel z hospody. "Ráno jsem vzal foťák. Jel jsem do práce a před branou na Nové huti bylo obrovské množství tanků a unavení vojáci," řekl. S otcem pak narazil na tanky i v Ostravě-Porubě. "Velící důstojník se nás ptal, kudy vede cesta na Opavu. Tak jsme je poslali do Hlučína," zavzpomínal dnes Sláma na vernisáži. Večer pak s vyvolanými fotografiemi přišel do redakce novin, se kterými externě spolupracoval. "Stál tam voják s puškou," řekl.

V Ostravě jako jediném místě v celé zemi i po vpádu vojsk dál vycházely noviny. Jmenovaly se Spojené deníky a vydávali je novináři z několika redakcí. Hned v prvním vydání vyšly Slámovi tři fotografie. Když už bylo jasné, že cizí vojáci v zemi zůstanou, schoval negativy u rodičů do sklepa se zavařeninami. "Měl jsem strach," svěřil se. Reagoval tak i s ohledem na osud, který postihl kolegu. "Tenkrát jsme fotili spolu. Měl v Ostravě ateliér. K němu přišli příslušníci StB a sebrali mu skříňku s negativy. Navíc jej ještě na tři dny zavřeli," dodal Sláma.

Soubor devatenácti fotografií, které autenticky zachycují život a dění v Ostravě v srpnu 1968, bude ve vestibulu budovy Českého rozhlasu Ostrava do konce srpna. Výstava bude přístupná veřejnosti každý všední den ve dvou časech, a to v 10:00 a 15:00.