IBM si nechala patentovať dron, ktorý rozpozná únavu a doručí kávu

 

 

Americká technologická spoločnosť IBM si nechala patentovať dron, ktorý dokáže rozpoznať únavu a doručiť takému človeku kávu. Či sa bude stroj predávať, však zatiaľ nie je jasné. Informoval o tom britský spravodajský server BBC.

Bezpilotný dron bol patentovaný v USA ako zariadenie, ktoré vie rozpoznať "kognitívny stav" zamestnanca v kancelárii a doručiť mu šálku kávy. Pre predstavivosť, podľa jedného z nákresov zariadení vyzerá ako malý vrtuľník, ku ktorého spodnej časti je pripevnené lanko s držiakom na kávu. Pri doručení dotyčnému sa lanko odvinie od Drone smerom nadol, čo umožní šálku s nápojom ľahšie uchopiť. Patent však opisuje rôzne varianty spôsobu doručenia kávy. V ďalších príkladoch môže dron napríklad naliať kávu do šálky zamestnanca, alebo ju doručiť v nádobe v sáčku, ktorý má zabrániť vyliatiu.

Zároveň by dron mohol podľa IBM byť vybavený senzormi snímajúce rozšírenie zreničiek zamestnanca, krvný tlak a výraz v tvári, a na základe toho vyhodnotiť, či je daný človek unavený. Alternatívne bude možné dron s kávou privolať zamávaním.

Veľké technologické spoločnosti si produkty nechávajú často patentovať za tisíce dolárov, a to aj v prípadoch, keď sa nechystajú predmet predávať, pripomína BBC. Či bude IBM patentovaný dron ponúkať zákazníkom, spoločnosť zatiaľ neoznámila.

IBM bola predtým lídrom vo výrobe stolových počítačov a mainframov, v uplynulých rokoch sa ale zamerala skôr na softvér a umelú inteligenciu; tento rok v júli napríklad predstavila zariadenie, ktoré dokáže debatovať s ľuďmi.