Americký viceprezident Pence vyzval na prepustenie novinárov Reuters

Americký viceprezident Mike Pence vyzval Barmu na okamžité prepustenie väznených novinárov agentúry Reuters. Na twitteri v utorok vyzval barmskú vládu, aby zvrátila súdny verdikt, na základe ktorého boli obaja reportéri v pondelok poslaní za mreže.

Dvadsaťosemročný Ťjo Sou U a tridsaťdvaročný Wa Lone boli zadržaní vlani 12. decembra na predmestí Rangúnu potom, čo sa zišli s dvoma policajtmi, ktorí pôsobili v barmskom Arakanskom štáte, kde sú bezpečnostné zložky obviňované z porušovania ľudských práv pri ťažení proti moslimskej menšine Rohingov. Odsúdení boli za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži trvajú na svojej nevine a tvrdia, že im dokumenty podstrčila polície.

"Wa Lone a Ťjo Sou U by mali byť pochválení - nie uväznení - za svoju prácu, ktorá ukázala porušovanie ľudských práv a hromadné zabíjanie. Sloboda vyznania a sloboda tlače sú nevyhnutné pre silnú demokraciu. Vyzývame barmskú vládu, aby tento rozsudok zvrátila a okamžite ich prepustila, "napísal Pence na twitteri.

Odsúdenie novinárov prišlo v čase, keď barmská vláda nositeľky Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij čelí rastúcej kritike ohľadom útlaku Rohingov. Prevažne budhistická Barma Rohingov neuznáva ako etnikum. Považuje ich za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša, dlhodobo ich prenasleduje a upiera im občianstvo a základné ľudské práva. Pred násilnosťami utieklo od vlaňajšieho augusta z Barmy do susedného Bangladéša viac ako 700.000 Rohingov.