Europoslanci sa vrátia k dvojitej kvalite výrobkov v Európskej únii

Poslanci Európskeho parlamentu sa v rozprave aj pri hlasovaní vrátia k problému dvojakej kvality výrobkov na únijnom trhu. Podľa predkladateľky správy, českej europoslankyňa Olgy Sehnalovej, výsledok napovie, či legislatívne riešenie tohto problému bude spočívať v striktnom zákaze nekalých praktík, alebo pripustí akési legitímne dôvody pre pokračovanie praxe, dovoľujúcej ponúkať spotrebiteľom na východe EÚ identicky vyzerajúce značkové produkty, avšak s výrazne odlišným zložením.

"Podľa hlasovania sa Európska komisia môže orientovať, akému riešeniu dá EP prednosť," povedala ČTK Sehnalová. Sama však odmieta, aby chystané zmeny v únijných pravidlách ponechali otvorené "zadné vrátka" pre pokračovanie spomínanej praxe.

"Nechceme vytvárať žiadne eurochute, ani predpisovať výrobcom, čo majú a nemajú vyrábať. Ale ak ponúkajú na vnútornom trhu výrobok, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako rovnaký, tak sa nemôže líšiť svojím zložením," zdôraznila.

Jej správa sa týka nielen trhu, ale aj fungovania dodávateľského reťazca, bezpečnosti potravín a teda verejného zdravia, ako aj nepotravinárskych výrobkov.

"Riešenie musíme hľadať na európskej úrovni. Ak máme vnútorný trh, tak pravidlá by nemali stanovovať jednotlivé štáty, ale mala by platiť všade v EÚ rovnako," dodala.