Ukrajinský prezident zažaloval BBC za údajne urážlivú správu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podal žalobu na BBC za ohováranie. Oznámila to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na materiály súdu. Porošenko sa domáha dementi a odškodnenie za tvrdenie britskej stanice, že za zorganizovanie svojek minuloročnej schôdzky s prezidentom USA Donaldom Trumpom zaplatil.

Vlani v máji BBC na svojom webe s odvolaním sa na nemenované ukrajinskej zdroje oznámila, že vtedajší Trumpov právnik Michael Cohen dostal z Kyjeva cez sprostredkovateľov okolo pol milióna dolárov. Za tieto peniaze mal zabezpečiť, že júnové rokovanie Porošenka s Trumpom nebude "krátka schôdzka", ale "skutočné rozhovory".

Cohen prijatie peňazí poprel. Redakcia BBC svoj článok z webového portálu nestiahla, stále je dostupný.

Porošenko sa s Trumpom stretol vlani 20. júna. Biely dom po rokovaní uviedol, že obaja štátnici spolu hovorili o spôsobe, ako mierovou cestou vyriešiť konflikt na Ukrajine, o vládnych reformách a o boji proti korupcii v krajine. Porošenko povedal, že s americkým prezidentom hovoril okrem iného o vojenskej a technickej spolupráci.

V žalobe podanej na britského súdcu Porošenko uvádza, že ohováranie je mimoriadne závažné a poškodzuje ho nielen ako prezidenta, ale aj ako obchodníka a politika. BBC by tvrdenia mala odvolať a vyplatiť mu odškodnenie za spôsobenú ujmu.

Porošenko bude budúci rok vo voľbách obhajovať svoj mandát. Jeho popularita v krajine je však nízka, píše AFP, najmä kvôli nedostatočnému boju s všadeprítomnou korupciou.