Grand Prix Zlaté Prahy získal portrét dirigenta Bernsteina

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha dnes dostal portrét amerického dirigenta, hudebního skladatele a klavíristy Leonarda Bernsteina.

 

Německý snímek s názvem Leonard Bernstein - Rozpolcený génius zvítězil v konkurenci dalších 87 děl ze 14 zemí. Z českých autorů bylo na přehlídce filmů s taneční a hudební tematikou oceněno televizní zpracování komorní opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí, které spolu s Nadací Bohuslava Martinů vyrobila Česká televize (ČT). Získalo speciální uznání za mimořádný umělecký počin.

"Rozpolcený génius vypráví neznámý příběh Leonarda Bernsteina, který je považován nejen za vynikajícího dirigenta, tvůrce West Side Story, ale i charizmatického televizního moderátora. Tento důvěrný dokument ukazuje Bernsteinovy výkyvy a pády, jeho často marné hledání uznání i jeho částečně tragický život. Bernsteinovy děti Jamie, Nina a Alexandr nám, kromě mnoha dalších svědků, umožňují unikátním způsobem nahlédnout na rozporuplnou osobnost tohoto génia," zdůvodnila výběr odborná mezinárodní porota složená ze zástupců Německa, Česka, Estonska, Walesu a Rakouska.

Vítězný snímek mohli diváci programu ČT art zhlédnout bezprostředně po skončení slavnostního ceremoniálu k zakončení festivalu. V průběhu následujícího roku nabídne ČT i další z oceněných filmů.

V kategorii Český křišťál - Dokumenty o hudbě, tanci a divadle vyhrál netradiční kanadský hudební dokument Snění o židovských Vánocích, jenž vypráví o skupině židovských skladatelů. V kategorii Český křišťál - Performing Arts zahrnující hudební a taneční pořady včetně záznamů koncertů zvítězilo cenami ověnčené taneční divadlo Zděšení, vycházející z životní zkušenosti herce Jonathona Younga.

Na slavnostním večeru bylo uděleno několik dalších cen. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 si odnesl německý snímek Hudba a moc, jenž zkoumá různé pohledy na politické aspekty hudby. Cenu České televize získal německý záznam baletního představení na motivy života jednoho z nejvýznamnějších tanečníků začátku 20. století Nižinský - Balet Johna Neumeiera.

"Vysoká úroveň snímků, ale i bohatý doprovodný program, který do hlediště i okolí Nové scény Národního divadla přilákal tisíce diváků, ukazuje, jak důležitou roli festival hraje ve zvyšování zájmu o televizní hudbu, tanec a divadlo," uvedl ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Mezinárodní festival Zlatá Praha se koná od roku 1964. Patří tak k nejstarším televizním festivalům na světě.