Do parlamentu v Brazílii kandiduje aj Tatko Šmolko či Starý opičák

Tatko Šmolko, Starý opičiak, Batman, Spongebob či Spider Man - aj pod takými menami kandidujú Brazílčania v nedeľných parlamentných voľbách. Nejde o apríl, ale o súčasť kampane, ktorej si niektorí kandidáti chcú získať priazeň voličov. Už od roku 1997 totiž pseudonymy pre kandidátky umožňuje brazílsky volebný zákon, uviedol argentínsky denník Clarín.

Tak napríklad v brazílskom štáte Maranhao sa o jedno z poslaneckých kresiel uchádza 61 ročný učiteľ Roberto Braga de Oliveira. Za Brazílskou sociálnodemokratickú stranu ale kandiduje ako Macaco Velho (teda Starý opičák).

Podľa denníka Clarín je podobných kurióznych mien na kandidátkach v tohtoročných voľbách niekoľko stoviek, okrem známych animovaných postavičiek či obľúbených filmových hrdinov sa niektorí, väčšinou muži, pomenovali aj ako známi brazílski herci. Ženy zvolili nežnejšie mená ako napríklad Žiariaca hviezda, kandidátka na poslanecké kreslo za Sao Paulo sa zaregistrovala ako Som tá pekná učiteľka.

Všetci kandidáti v brazílskych voľbách síce musia pri registrácii uviesť svoje pravé mená, pre kandidátky ale potom môžu zvoliť akýkoľvek pseudonym, ktorý "neporušuje mravnosť a nie je urážlivý ani neúctivý".

V predchádzajúcich voľbách v roku 2014 napríklad kandidovali len v Sao Paule dvaja Batmani, v štáte Rondonia Bob Marley a v štáte Amazonas dokonca Usáma bin Ládin.