V Rusku skončila ministerka, kvôli výroku o životnom minime

Životné minimum zničilo saratovskú ministerku, žartujú ruské médiá o osude šéfky oblastného rezortu práce. Výrok Natálie Sokolovovej, že sa penzisti úplne pokojne môžu uživiť z 3500 rubľov mesačne (asi 45 eur), vyvolal po celom Rusku taký rozruch, že saratovský gubernátor svoju ministerku pokarhal a odvolal.

"Nech si to skúsi sama," odporučil Sokolovové senátor Valerij Rjazanskij, ktorý stojí na čele sociálneho výboru. "Situácia s oblastným rozpočtom síce nie je jednoduchá, ale je prinajmenšom neprofesionálne doviesť až do absurdity snahu ušetriť na najzraniteľnejších ľuďoch, za ktoré plne zodpovedá štát v osobe ministerky Sokolovovej," ppvedala senátorka za Saratov Ljudmila Bokovová.

Sokolovová sa kontroverzného výroku dopustila v hádke s komunistickým poslancom Nikolajom Bondarenko o zvýšení životného minima pre penzistov o 288 rubľov na 8278 rubľov (100 eur). NA stravu malo ísť spomínaných 3500 rubľov. Kým Bondarenko pochyboval, že by sa za túto sumu dalo zdravo stravovať, ministerka tvrdila, že to úplne stačí.

"Môžem zostaviť jedálniček na základe znalosti zliav v obchodoch, kde nakupujem, a pochopíte, že sa tak dá uživiť. S vyváženou, diétnou stravou. Omladnete, budete krajší a zosilníte," sľubovala Sokolovová. Predsa "cestoviny vždy stoja rovnako" a "veľmi lacné sú aj kurčatá", a tak sa dá navariť "veľa jedla".

Bondarenko potom Sokolovové navrhol, nech si svoje recepty vyskúša na vlastnej koži, ale ministerka odmietla: "Obávam sa, že moje postavenie mi to nedovoľuje," vyhlásila.

Médiá pripomínajú, že Sokolovová podľa vlaňajšieho majetkového priznania zarobila skoro 2,3 milióna rubľov (asi 30 tisíc eur), teda musela sa uživiť z platu okolo 190.000 rubľov mesačne (asi 2500 eur). Kritici však pripomínajú, že ani po odvolaní ministerky sa suma na stravu v životnom minime nezvýšila ani o kopejku.