V Berlíne demonštrovali stovky tisíc ľudí proti rasizmu a xenofóbii

Demonštrácie proti rasizmu, xenofóbii a krajnej pravici v Berlíne sa podľa stanice Deutsche Welle v sobotu zúčastnilo vyše 200.000 ľudí, teda oveľa viac, než sa očakávalo. Organizátori protestu počet účastníkov vyčíslili na 242.000. Na akcii sa pritom vopred registrovalo 40.000 ľudí. Polícia nechcela podľa DPA počet potvrdiť a hovorila len o "niekoľkých desiatkach tisíc" osôb. Server Spiegel Online a agentúra AFP spomínajú 150.000 protestujúcich.

Protest pod heslom "Za otvorenú a slobodnú spoločnosť - solidarita miesto vylúčenia" zvolal spolok Unteilbar (Nedeliteľný), ktorý sa dnešnou akciou chcel postaviť proti ultrapravicovej nenávisti, diskriminácii, umieraniu utečencov v Stredomorí či škrtom v sociálnom systéme.

Demonštrácia začala na poludnie na námestí Alexanderplatz, zhruba o hodinu neskôr sa dav s plagátmi, transparentmi a nafukovacími balónikmi dal do pohybu k Víťaznému stĺpu neďaleko prezidentského paláca Bellevue. Trasa pochodu viedla okrem iného na Postupimskej námestí a k Brandenburskej bráne.

Protestujúci niesli transparenty s heslami ako "Rasizmus nie je alternatíva", "Solidarita s obeťami právneho, rasistického a antisemitského násilia", "Stavajme mosty, a nie múry" či "Spoločne proti rasizmu".

Ku spolku Unteilbar sa pripojilo mnoho ďalších organizácií i strán. Podporu akcii vyslovili aj známe osobnosti, ako napríklad herec Benno Fürmannom, televízny moderátor Jan Böhmermann či v nemecky hovoriacich krajinách populárny spevák Herbert Grönemeyer.

Podobné akcie sa v sobotu konali aj v iných nemeckých mestách. Okolo tisícky ľudí protestovalo proti euroskeptickej a protiimigračnej strane Alternatíva pre Nemecko (AFD) vo Frankfurte. V Karlsruhe sa do ulíc vydalo zhruba 2000 ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s "nacionalistickým a rasistickým štvaním".