Ruskí žiaci šíria na internete slogan Putin je zlodej

Žiaci a študenti škôl v rôznych končinách Ruska majú novú zábavu: na tabuľu v učebni napíšu "Putin vor" (Putin je zlodej), aby nápis vzápätí odfotili a snímku zverejnili na sociálnych sieťach, napísal server Newsru. com. Všetko podľa neho začalo v jednej sibírskej dedine u Krasnojarska, kde učiteľka dejepisu za spomínaný nápis triede vynadala a vyhlásila, že "za sovietskych čias by ich zastrelili!".

"Náš prezident, ktorého trieda 10 A ho tak hlboko urazila, že za sovietskych čias by ju popravili zastrelením, vám posiela pozdravy," vyhlásila podľa očitého svedka učiteľka, držiaci v rukách miestne noviny s titulkom Pozdrav od prezidenta (nad článkom o prezidentských grantoch pre mimovládne organizácie). Jedna žiačka si trúfla poznamenať, že podľa článku prezident vôbec neposiela pozdrav školákom, ale učiteľka ju hneď zarazila slovami, že smie hovoriť len so súhlasom pedagóga. A že by ju celá trieda mala byť vďačná, že celú záležitosť nenafúkla a nezavolala políciu, ktorá by rýchlo vypátrala páchateľa urážlivého nápisu.

Podľa serveru sa autor nápisu nakoniec priznal. Avšak úrady v Krasnojarskom kraji vyhlásili, že nepotrestajú ani žiakov, ani učiteľku, ktorá koniec koncov "obhajovala svoje ideály zo sovietskej éry", bez toho, aby na žiakov "zvýšila hlas".

Do akcie sa podľa Newsru.com zapojili už najrôznejšie vzdelávacie inštitúcie, od školy v meste Gusinoozersk v Burjatsku, v Krasnodaru na juhu európskej časti Ruska cez moskovskú technickú školu pre budúcich geológov až po univerzitu v Nižnom Novgorode.