Čína schválila firme Disney bezpodmienečné prevzatie

Čínske úrady schválili mediálnej firme Walt Disney bezpodmienečné prevzatia filmových a televíznych aktivít konkurenčnej 21st Century Fox. S odkazom na server televízie CNBC o tom informovala agentúra Reuters. Dohoda za 71,3 miliardy dolárov už začiatkom mesiaca získala podmienečný súhlas aj od Európskej komisie (EK).

Plán spoločnosti Walt Disney na kúpu aktivít firmy 21st Century Fox koncom júna schválili aj americkí regulátori. Firma sa ale musela zaviazať, že predá svojich 22 regionálnych športových sietí. EK svoj súhlas zase v záujme férovej hospodárskej súťaže podmienila odpredajom podielov v televíznych kanáloch, ktoré má Walt Disney v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Schválením čínskymi úradmi padla jedna z posledných veľkých prekážok tohto obrieho obchodu. Iné veľké fúzie, v ktorých figurovali americké firmy, tento rok v Číne kvôli rastúcemu napätiu v obchodných vzťahoch medzi oboma krajinami mali problémy, pripomenula agentúra Reuters.

Spoločnosť Walt Disney vlastní štúdiá ABC, ESPN, Pixar, Marvel alebo producenta Hviezdnych vojen Lucasfilm a mnoho zábavných parkov. S Foxom získa káblovú televíziu FX Networks, National Geographic, medzinárodné kanály 300 plus a podiel Fox v televízii Hulu.