Učitelia posielajú ministerke otvorený list v súvislosti s kauzou rigoróznej práce Andreja Danka

20.11.2018 11:28 | Stručne |

Otvorený list ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR Martine Lubyovej

Vážená pani ministerka,

Slovenskej komore učiteľov nie je ľahostajná úroveň vzdelávania na Slovensku, našim cieľom je tiež ochrana stavovskej cti pedagogických a odborných zamestnancov školstva a presadzovanie etického správania sa v rezorte školstva. Dôkazom našej angažovanosti je aj dlhodobé úsilie o vytvorenie etického kódexu a jeho ukotvenie v pripravovanom zákone. Sme pobúrení informáciami o skutočnostiach rigorózneho konania predsedu parlamentu SR Andreja Danka a považujeme ich minimálne za neetické. Rovnako sme znepokojení doterajším konaním vedenia akademickej inštitúcie, na ktorej Andrej Danko získal titul doktora práv.

Vyzývame Vás, pani ministerka, aby ste s plnou váhou svojej funkcie prejavili maximálnu angažovanosť vo vzniknutej kauze a preverili všetky skutočnosti, ktoré spochybňujú obsah, potrebné náležitosti, obhajobu rigoróznej práce a následné konanie súvisiace s jej utajením. Žiadame identifikáciu osôb zodpovedných za netransparentné konanie fakulty a čo najskoršiu nápravu stavu zmenou legislatívy tak, aby bolo možné podvodom získané tituly odobrať.

Tiež Vás vyzývame k zaujatiu jednoznačného osobného postoja ku konaniu predsedu parlamentu p. Andreja Danka v súvislosti s jeho rigoróznou prácou. Nedopusťte, aby takéto konanie bolo nepostihnuteľné v dobe, keď vyzývame našich žiakov ku kritickému mysleniu, kedy už aj školské poriadky na základných školách považujú plagiátorstvo za porušenie morálnych noriem i školského poriadku a stanovujú zaň opatrenia vo výchove.

Nedovoľme, aby sa takéto konanie stalo normou pre naše deti.

S úctou,

Mgr. Vladimír Crmoman
prezident
Slovenská komora učiteľov

Peter Sagan a jeho svet

1. Peter Sagan a jeho svet

Ak máte radi cyklistiku, alebo obdivujete či milujete Peťa Sagana, toto si musíte prečítať. S úprimnosťou a humorom preňho typickým ponúka kniha portrét muža, ktorý rozžiaril svet profesionálnej cyklistiky.

Spoločnosť Heineken Slovensko mení agentúry

2. Spoločnosť Heineken Slovensko mení agentúry

Spoločnosť Heineken Slovensko ohlásila dve zmeny spolupráci s agentúrami.

3. Ďurkovič zmenil názor, už s vedením RTVS nemá problém a súhlasí aj s tým, že Reportéri pracovali slobodne

Redaktor Reportérov Ladislav Ďurkovič minulý týždeň zverejnil status, v ktorom sa sťažoval, že nemá s RTVS novú zmluvu ani prísľub a že hoci chce, nemôže pracovať.

Zomrela dlhoročná televízna a rozhlasová redaktorka

4. Zomrela dlhoročná televízna a rozhlasová redaktorka

RTVS informuje o úmrtí bývalej dlhoročnej rozhlasovej a televíznej redaktorky Uršuly Szabadošovej.

5. Zverejnili najčastejšie počúvané piesne 20. storočia na webe, vedie Bohemian Rhapsody

Rocková balada Bohemian Rhapsody od britskej skupiny Queen je najčastejšie počúvanou piesňou 20. storočia na internete.

Osobnosťou roka časopisu Time sú novinári na čele s Chášukdžím

6. Osobnosťou roka časopisu Time sú novinári na čele s Chášukdžím

Osobnosťou roka časopisu Time sa tento rok stali novinári, ktorí sa podľa denníka postavili za pravdu a zasadili sa o fakty.

Memoáre Obamovej trhajú rekordy, autorka mieri do Európy

7. Memoáre Obamovej trhajú rekordy, autorka mieri do Európy

Autobiografia bývalej americkej prvej dámy Michelle Obamovej má na americkom trhu mimoriadny úspech a patrí k najpredávanejším titulom memoárovej literatúry.

Vo Večeri s Havranom bude Timothy Snyder a ďalší exkluzívni hostia

8. Vo Večeri s Havranom bude Timothy Snyder a ďalší exkluzívni hostia

V utorok večer RTVS prinesie špeciálne vydanie diskusnej relácie so zahraničnými hosťami.

4ka prináša najrýchlejšie dáta už aj v Rakúsku

9. 4ka prináša najrýchlejšie dáta už aj v Rakúsku

Rýchle 4G dáta rovnako doma aj v zahraničí. Táto vízia sa v prípade operátora 4ka stáva skutočnosťou. Odteraz je totiž možné používať rýchly LTE roaming aj u našich susedov.

Vydavatelia upozorňujú na Ficovu snahu chrániť politikov pred médiami

10. Vydavatelia upozorňujú na Ficovu snahu chrániť politikov pred médiami

Predseda Smeru Robert Fico sa chce vrátiť k tomu, aby aj politici mali v médiách právo na odpoveď.