Učitelia posielajú ministerke otvorený list v súvislosti s kauzou rigoróznej práce Andreja Danka

20.11.2018 11:28 | Stručne |

Otvorený list ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR Martine Lubyovej

Vážená pani ministerka,

Slovenskej komore učiteľov nie je ľahostajná úroveň vzdelávania na Slovensku, našim cieľom je tiež ochrana stavovskej cti pedagogických a odborných zamestnancov školstva a presadzovanie etického správania sa v rezorte školstva. Dôkazom našej angažovanosti je aj dlhodobé úsilie o vytvorenie etického kódexu a jeho ukotvenie v pripravovanom zákone. Sme pobúrení informáciami o skutočnostiach rigorózneho konania predsedu parlamentu SR Andreja Danka a považujeme ich minimálne za neetické. Rovnako sme znepokojení doterajším konaním vedenia akademickej inštitúcie, na ktorej Andrej Danko získal titul doktora práv.

Vyzývame Vás, pani ministerka, aby ste s plnou váhou svojej funkcie prejavili maximálnu angažovanosť vo vzniknutej kauze a preverili všetky skutočnosti, ktoré spochybňujú obsah, potrebné náležitosti, obhajobu rigoróznej práce a následné konanie súvisiace s jej utajením. Žiadame identifikáciu osôb zodpovedných za netransparentné konanie fakulty a čo najskoršiu nápravu stavu zmenou legislatívy tak, aby bolo možné podvodom získané tituly odobrať.

Tiež Vás vyzývame k zaujatiu jednoznačného osobného postoja ku konaniu predsedu parlamentu p. Andreja Danka v súvislosti s jeho rigoróznou prácou. Nedopusťte, aby takéto konanie bolo nepostihnuteľné v dobe, keď vyzývame našich žiakov ku kritickému mysleniu, kedy už aj školské poriadky na základných školách považujú plagiátorstvo za porušenie morálnych noriem i školského poriadku a stanovujú zaň opatrenia vo výchove.

Nedovoľme, aby sa takéto konanie stalo normou pre naše deti.

S úctou,

Mgr. Vladimír Crmoman
prezident
Slovenská komora učiteľov

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.