Na novej britskej bankovke by mohol byť fyzik Stephen Hawking

Fyzik Stephen Hawking a nositeľka Nobelovej ceny za chémiu Dorothy Crowfootová Hodgkinovho sú zatiaľ favoritmi medzi významnými britskými vedcami, ktorých tvár by sa mohla objaviť na novej bankovke v hodnote 50 libier. Britská verejnosť centrálnej banke zaslala takmer 175.000 nominácií, z ktorých Bank of England do užšieho výberu zaradila viac ako 600 vedcov a takmer 200 vedkýň, informoval server BBC.

Okrem Hawkinga, ktorý zomrel tento rok v marci, a priekopníčky röntgenovej kryštalografie Crowfootovej sa do užšieho výberu dostali napríklad matematik Alan Turing, ktorý sa okrem iného zaslúžil o dešifrovanie nacistických tajných kódov, otec telefónu Alexander Graham Bell či objaviteľ penicilínu Alexander Fleming.

Medzi dvoma stovkami vedkýň je napríklad matematička Augusta Ada Kingová, dcéra básnika Georga Gordona Byrona, ktorá je považovaná za prvý programátorku. Kuriozitou medzi nominovanými ženami je niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, ktorá sa pred vstupom do politiky venovala chémii.