Európsky súd dal definitívne za pravdu Pussy Riot

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol odvolanie ruskej vlády proti rozsudku v prípade členiek punkovej skupiny Pussy Riot, odsúdených svojho času v Rusku za výtržnosť v hlavnom pravoslávnom chráme krajiny. Rusko bude musieť v priebehu troch mesiacov vyplatiť odškodnenie: Márii Aljochinovej a Nadežde Tolokonnikovovej po 16.000 eurách a Jekaterine Samucevičovej 5000 eur , uviedla dnes agentúra Interfax. Okrem toho bude Rusko musieť zaplatiť Pussy Riot ešte 11.760 eur ako úhradu súdnych nákladov.

Uvedenými čiastkami štrasburský súd ohodnotil porušenie práv členiek Pussy Riot. ESĽP tento rok v júli rozhodol, že Rusko v kauze porušilo článok 3 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý hovorí o zákaze neľudského a ponižujúceho zaobchádzania. Súdu vadia podmienky, v ktorých boli ženy prevážané na súd, a tiež ponižujúce zaobchádzanie, ktorému boli vystavené v súdnej sieni. Rusko podľa súdu tiež porušilo článok 5 (právo na slobodu a osobnú bezpečnosť), článok 6 (právo na spravodlivé konanie) a článok 10 (sloboda prejavu). Dievčatá boli súdené za výtržnosti a náboženskú neznášanlivosť.

"(Ruský) rozsudok nad členkami Pussy Riot bude musieť zrušiť najvyšší súd a bude musieť byť vyplatená kompenzácia vo výške 48.760 eur," povedal agentúre TASS právnik Pavel Čikov o dôsledkoch rozhodnutia európskeho súdu.

Päť členiek Pussy Riot vo februári 2012 zorganizovalo v moskovskom chráme Krista Spasiteľa punkovú modlitbu "Bohorodička, vyžeň Putina", aby tak protestovali proti podpore cirkvi Vladimirovi Putinovi pred prezidentskými voľbami v marci 2012. Polícia neskôr dopadla tri účastníčky, ktoré v auguste toho istého roku moskovský súd poslal na dva roky za mreže. V októbri odvolací súd zmenil Samucevičovej trest na podmienku. Aljochinová a Tolokonnikovová vyšli na slobodu v marci 2014 na amnestiu v čase, keď im do odpykania celého trestu ostávalo štvrť roka.