Barrandov Studio podporí filmy Ondříčka, Hollandovej a Jiráského

 

 

Ze dvou desítek žádostí producentů připravovaných českých filmů vybrala společnost Barrandov Studio čtyři, které se rozhodla koprodukovat. V příštím roce tak podpoří hrané filmy režisérů Agnieszky Hollandové, Zdeňka Jiráského a Davida Ondříčka a animovaný film Myši patří do nebe. ČTK to řekl mluvčí Barrandov Studia Jakub Zíka. Výši finanční podpory společnost nesdělila.

"Při rozhodování, které projekty Barrandov Studio podpoří, hraje významnou roli především kvalita scénáře. Mezi vybranými jsou tedy hned dva projekty s oceněnými scénáři od Filmové nadace," uvedl předseda představenstva společnosti Petr Tichý. Nadace ocenila film Hollandové Šarlatán, respektive jeho scénář, který napsal Marek Epstein. Film, jehož předobrazem je skutečná postava úspěšného léčitele, pokrývá několik desetiletí dějin, v nichž se dobro a zlo střídá a mísí stejně jako v postavě hlavního hrdiny, uvádějí o filmu tvůrci. Loni snímku přidělil 13 milionů korun Státní fond kinematografie.

Filmová nadace, jíž založilo Barrandov Studio s innogy a Českou televizí, ocenila také scénář Kristiána Sudy k filmu Zdeňka Jiráského Kryštof. Také tomuto filmu udělil fond kinematografie příspěvek, loni dostal 13,5 milionu korun. Snímek vypráví o dospívajícím chlapci, který se po únorovém puči v roce 1948 stal mnichem a přes Šumavu se pokoušel prchnout z Československa.

A fond podpořil i třetí z hraných filmů, na jejichž vznik přispívá Barrandov Studio, film Zátopek Davida Ondříčka. Letos na jaře mu fond přidělil 15 milionů korun. Rada fondu uvedla, že film nesází jen na popularitu hlavní postavy, ale snaží se zachytit osudové společenské a politické peripetie, které se odrážejí v osobnosti sportovní ikony.

Animovaný film Myši patří do nebe, který vzniká v barrandovských studiích, je pokračujícím koprodukčním projektem z roku 2018. Film kombinuje loutkovou animaci s počítačovou a vzniká podle stejnojmenné knihy Ivy Procházkové v režii Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka.

Barrandov Studio od roku 1992 podpořilo 63 projektů v roli producenta nebo koproducenta a je partnerem další desítky filmových počinů. Kromě Filmové nadace, která objevuje nové talenty české scenáristiky, podporují její partneři české filmy i samostatně. Letos se českým divákům představily tři snímky podpořené Barrandov Studiem, innogy a Českou televizí současně. Jsou jimi historické drama Toman, film Zlatý podraz a pohádka Čertí brko.