Výzva organizátorom Eurovízie, aby rešpektovali práva Palestínčanov

Po víťazstve Netty Barzilai na Eurovízii 2018 sa nasledujúci ročník súťaže má konať v Izraeli.

 

Hanán Ašrávi v mene Organizácie za oslobodenie Palestíny požiadala Európsku vysielaciu úniu (EBU), aby dodržala svoje povinnosti vyplývajúce z medzinárodného práva.

EBU musí podľa OOP "zaviazať všetkých svojich členov a pridružené vysielacie spoločnosti – najmä izraelskú verejnoprávnu televíziu KAN – že nebudú vysielať Eurovíziu v ilegálnych izraelských osadách, vrátane osád v okupovanom východnom Jeruzaleme. EBU ako neštátny subjekt je povinná vyhovieť minimálne tejto požiadavke, aby splnila podmienky vyplývajúce z medzinárodných dohôd a európskej politiky. A to najmä s ohľadom na bezprecedentnú eskaláciu izraelského unilateralizmu a zločinov."

Ašrávi ďalej uviedla, že tzv. zákon o národnom štáte "Izraelu povolil apartheid, diskrimináciu a etnické čistky voči Palestínčanom. Takáto rasistická, škodlivá legislatíva porušuje všetky štandardy medzinárodného práva, demokracie, ľudskosti, tolerancie a inklúzie."
Palestínsky syndikát novinárov a palestínske kultúrne organizácie v spolupráci s hnutím za bojkot, stiahnutie investícií a sankcie (BDS) voči Izraelu na úplný bojkot Eurovízie v Izraeli vyzvali už v lete tohto roka.