Prítomnosť dievčat z reality šou v kabíne metra nebola podle žalobcov trestným činom

 

Strojvedoucí pražského metra, který letos v létě pustil za provozu do kabiny dvě dívky, podle policie a žalobců nespáchal trestný čin. Podezřelý byl z přečinu ohrožení provozu z nedbalosti, za což mu hrozil až rok vězení. Uvedla to dnes televize Prima.

Strojvedoucí pustil počátkem srpna k sobě do kabiny dvě účastnice závodu LowCost Race, které měly za úkol řídit netradiční dopravní prostředek. Dívky si jízdu natočily na mobilní telefon. Videa a snímky zveřejněné v médiích je ukazovaly v kabině, při průjezdu tunelem i sedící a obsluhující řídicí pult.

"Jednání podezřelého nenaplňuje znaky skutkové podstaty přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, ani jiného trestného činu," řekl Primě mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že podle státní zástupkyně se jednalo o porušení pracovních povinností, za což byl muž potrestán zaměstnavatelem.

Prima uvedla, že muž v pražském dopravním podniku přišel o benefity a z místa strojvedoucího byl přeřazen na dělnickou pozici. Mluvčí podniku již dříve řekla, že bezpečnost cestujících ani provozu metra nebyla případem bezprostředně ohrožena.

Závod LowCost Race, při kterém dvoučlenné týmy cestují s omezeným rozpočtem po Evropě a plní zadané úkoly a výzvy, startoval v srpnu z pražské náplavky. Obě dívky, které vystupovaly pod přezdívkou Black Ginger, ze závodu odstoupily. Podle jejich vyjádření na facebooku bylo důvodem úmrtí jedné z účastnic závodu v Rakousku. Čtyřiadvacetiletá žena se tam během závodu utopila po pádu do krimmlského vodopádu.