Polícia obuškami zasiahla proti protestujúcim novinárom

Polícia v nikaragujskej metropole Managua v sobotu tvrdo zasiahla proti niekoľkým novinárom, ktorí protestovali proti záťahom na sídla redakcií niektorých médií. Obuškami zbili najmenej sedem žurnalistov, napísala dnes agentúra Reuters.

Bezpečnostné zložky tento týždeň uskutočnili raziu v redakcii denníka Confidencial prominentného šéfredaktora Carlosa Fernanda Chamorra a sídla niekoľkých mimovládnych organizácií, ktorých činnosť úrady nedávno zakázali. Chamorro spoločne s ďalšími novinármi, ktorí sa v sobotu zhromaždili pred policajnou stanicou v Managua, požadoval informácie o "nelegálnom záťahu" na sídlo denníka. Policajti mu zabavili vybavenie a písomnosti redakcie.

Polícia potom obuškami rozohnala zhromaždenie a na žurnalistu vykrikovala obvinenia z plánovania prevratu. Pri zásahu bili policajti okrem protestujúcich redaktorov aj novinárov, ktorí sa udalosti zúčastnili len ako pozorovatelia.

V Nikarague od apríla trvajú masové protivládne demonštrácie, ktoré si podľa miestnych humanitárnych organizácií vyžiadali okolo 545 obetí a tisíce zranených. Cieľom protestov je odstúpenie ľavicového prezidenta Daniela Ortegu, ktorý krajine vládne od roku 2007, a jeho ženy, ktorá je dva roky viceprezidentkou.

Pri moci sa prezident drží podľa opozície vďaka manipulácii volieb a potláčaniu svojich oponentov. Bývalý partizánsky vodca Ortega, ktorý stál na čele Nikaraguy už v 80. rokoch, má ale v krajine stále mnoho priaznivcov.