V Kamerune často zatýkajú novinárov, obviňujú ich zo šírenia falošných správ


Novinári, ktorí v Kamerune dokumentujú boje medzi anglofonnými separatistami a frankofónnou väčšinovou vládou, končíia v poslednej dobe stále častejšie za mrežami. Podľa amerického denníka The Washington Post (WP) ich úrady vinia z šírenia falošných správ. Podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) je Kamerun po Eritrei druhou krajinou v subsaharskej Afrike, kde žurnalisti najčastejšie končia za mrežami.

Na začiatku decembra skončilo vo väzbe sedem novinárov, štyria z nich čelia obvineniu zo šírenie falošných správ, ostatný potom z ďalších činov vrátane sprenevery a ohovárania. Dvoch redaktorov úrady neskôr prepustili.

Kamerunskej zákony zakazujú zverejňovať informácie, pri ktorých autor nie je schopný dokázať, že sú pravdivé. Podľa obhajcov médií sa vláda novou vlnou obvinení snaží potlačiť informácie o rastúcej kríze v krajine. Vládni činitelia však tvrdia, že úmyselne šírené nepravdivé správy skresľujú a rozdúchavajú konflikt v anglofónnych regiónoch.

Podľa africkej koordinátorky CPJ Angely Quintalovej sa v Kamerune a na ďalších miestach sveta termín falošné správy (fake news) využíva v snahe démonizovať novinárov.