Pohyb študentov v Číne sledujú ich neobvyklé uniformy

Niekoľko škôl na juhu Číny s pomocou "chytrých" uniforiem so zabudovaným čipom sleduje pohyb svojich študentov. Obmedziť tak chcú záškoláctvo, píšu podľa agentúry AFP miestne médiá. Čip zabudovaný v školskej uniforme monitoruje pohyb študentov a zaznamenáva aj ich príchody a odchody zo školy, uviedla firma, ktorá stojí za projektom.

"Keď žiaci dorazia do školy, múdra uniforma ich nechá vyfotografovať alebo natočiť na video," uviedol riaditeľ jednej zo základných škôl v provincii Kuej-čou, ktorá uniformy používa od tohtoročného novembra. Nosia je viac ako polovica z 1400 žiakov školy.

Školské oblečenie s čipom zaviedlo najmenej desať škôl v provinciách Kuej-čou a Kuang-si na juhu krajiny.

Ak študent školu bez povolenia opustí, aktivuje sa automatický zvukový alarm. Spoločne s technológiou pre rozpoznávanie tváre, ktorú majú školy nainštalovanú pri hlavnom vchode do budovy, čip uniformy umožní rozpoznať, či si študenti uniformu nevymenili.

"Presnú lokalitu, kde sa študent nachádza po škole, sme sa rozhodli nesledovať. Ak však študent chodí po za školu, pomáha nám ho uniforma lokalizovať," uviedol riaditeľ inej školy.

Podľa agentúry AFP zatiaľ nie je jasné, či čip skutočne efektívne predchádza záškoláctvo. Podľa niektorých médií sa dochádzka v niektorých školách zvýšila, avšak nijako výrazne.