Nazývanie politikov klaunami je urážlivé, ohradil sa britský klaun

Médiá by mali prestať označovať politikov za klaunov a chaotické dianie na politickej scéne za cirkus. Urážajú tým totiž predstaviteľov povolania, ktoré si vyžaduje disciplínu a tímovú prácu, a teda zasluhuje uznanie. Takto sa proti prirovnaniu, ktoré často používajú britské médiá ohradil popredný britský cirkusový zabávač David Konyot. Vyhlásil, že skutoční cirkusanti by vyjednávania okolo brexitu zvládli lepšie ako politici.

"Som oceňovaný hudobný klaun, zástupca ctihodnej profesie, a hlboko ma uráža zlé používanie a prekrúcanie slova 'klaun' v spojitosti s chaotickým správaním v parlamente či inde," napísal Konyot v stredu denníku The Guardian. Reagoval tak na komentár, v ktorom sa o zákonodarcoch hovorilo ako o "brexitových klaunoch".

"Neustále používanie slova 'cirkus' v médiách pre vytvorenie predstavy o neporiadku alebo zlom správaní je taktiež nechutné," pokračoval 71-ročný Konyot. V minulosti pôsobil ako hlavný klaun cirkusu Zippos a štyrikrát bol vyhlásený najlepším komediálnym klaunom Británie. Skutočné fungovanie cirkusu je podľa neho pravým opakom chaosu a opiera sa o tímovú prácu, disciplínu a efektivitu jednotlivých členov.

V rámci odchode Británie z Európskej únie nie je núdza o komické či teatrálne momenty a celý proces sa podľa denníka The Times v niektorých chvíľach javí ako fraška. Udalosti vzbudzujú značné emócie a farbisté metafory, ako je práve tá o brexitových klaunoch, tak v médiách nie sú výnimkou.

"Sme umelci a tvoríme vystúpenie. Nič z toho nie je zohľadnené, keď napíšu 'tí brexitoví klauni'. Keby cirkusy a klauni organizovali brexit, mali by sme to hotové pred dvomi rokmi," vyhlásil Konyot.