Zomrel autor piesne Killing Me Softly... (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel 19. decembra vo svojom dome v Kalifornii americký textár, držiteľ cien Oscar a Grammy Norman Gimbel. Podľa serveru BBC to oznámil jeho syn Tony Gimbel.

K najznámejším Gimbelovým textom patrí Killing Me Softly with his Song, ktorý spievala Roberta Flacková, Fugees a ďalšie, Happy Days z rovnomenného televízneho seriálu či anglická verzia Dievčatá z Ipanemy.

"Norman Gimbel bol nadaný a plodný textár, ktorý bude mnohých priateľom a fanúšikom veľmi chýbať," uviedla na svojich webových stránkach nahrávacia spoločnosť BMI.

Norman Gimbel sa narodil v Brooklyne a svoju kariéru začal s hudobnými vydavateľmi Davidom Blumom a Edwinom Morrisom. K jeho prvým úspechom patrí text k hitu Andyho Williamsa Canadian Sunset v roku 1956. Najviac sa preslávil prácou pre film a televíziu. Písal piesne pre populárne seriály ako Laverne & Shirley, Wonder Woman a H.R. Pufnstuf.

Gimbel tiež spolupracoval napríklad s broadwayským skladateľom Morrisom Charlapom na muzikáloch Whoopi-Up a The Conquering Hero.

Dlhodobá spolupráca so skladateľom Charlesom Foxom im v roku 1973 vyniesla cenu Grammy za pieseň Killing Me Softly with his Song. V roku 1997 získal Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň It Goes Like It Goes, ktorú spievala Jennifer Warnesová vo filme Norma Raeová. V roku 1984 bol Gimbel uvedený do Siene slávy.

Norman Gimbel po sebe zanechal synov Tonyho a Petera a dcéry Nelly a Hannah. Tony, ktorý riadi spoločnosť Words West, predtým Normans Music Publishing, so svojím otcom spolupracoval 25 rokov.