Zomrel známy filmový publicista, encyklopedista a fotograf Miloš Fikejz

 
Vo veku 59 rokov zomrel v utorok filmový publicista, encyklopedista a fotograf Miloš Fikejz, ktorý portrétoval napríklad Leonarda DiCapria. Autor niekoľkých filmových monografií a dvojzväzkového slovníka Slovník zahraničných filmových hercov konca XX. storočia podľahol akútnej leukémii. ČTK to oznámila Marie Grofová z umeleckej agentúry GRO.

Fikejz sa narodil 11. októbra 1959 vo Vysokom Mýte. Po absolvovaní gymnázia a knižničnej nadstavby v Prahe pracoval nepretržite od roku 1981 ako odborný pracovník v knižnici Národného filmového archívu (predtým Československého filmového ústavu) v Prahe. Od polovice 80. rokov publikoval články vo filmových periodikách. Okrem iného je autorom rozsiahleho biografického Slovníka zahraničných filmových hercov konca 20.storočia. Napísal niekoľko stoviek filmových hesiel do rozsiahlych slovníkov Všeobecná encyklopédie Diderot a pre nakladateľstvo Libri pripravil trojzväzkový slovník Český film: Herci a herečky

Dlhodobo sa podieľal ako odborný lektor na redakciách filmovej literatúry a festivalových katalógov, napríklad pre Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Práve tu ako fotograf zachytil v júli 1994 vtedy začínajúcu filmovú hviezdu Leonarda DiCapria s jeho starými rodičmi. Jeho neskoršia výstava fotografií vo Chvalskom zámku v Horných Počerniciach mala podtitul 'Ako som stretol na lavičke DiCapria s babičkou a dedom'.

"Vždy sa snažím zachytávať ľudí bez aranžovania a dohovárania pozícií, nechávam ich gestám a pohybom voľnosť," uviedol pred rokmi Fikejz, ktorý sa venoval aj portrétovaniu významných osobností.