Tokio overuje, či graffiti krysy s dáždnikom je od tajomného Banksyho

Úrady japonskej metropoly Tokia sa snažia overiť, či novo objavené graffiti krysy s dáždnikom v blízkosti miestnej stanice je dielom slávneho britského výtvarníka Banksyho. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Krysa držiaci dáždnik patrila k obľúbeným motívom Banksyho, ktorý svoje obrázky sprejoval cez šablónu. "Zaregistrovali sme prítomnosť tohto nasprejovaného diela" na jednom z technických zariadení v centre hlavného mesta, povedal AFP miestna predstaviteľ Kodži Sugijama.

"Existuje istá pravdepodobnosť, že je to Banksy ... Nevieme ale, či máme v Japonsku nejakého experta na tohto umelca", ktorý by bol schopný pravosť graffiti overiť, dodal.

Sugijama priznal, že dátum realizácie diela nie je známy. Podľa fotografií zverejnených na sociálnych sieťach sa zdá, že obrázok krysy je starší.

"Príslušníci bezpečnostných služieb o tom obrázku vedia už dlhšiu dobu, evidentne ich ale nenapadlo spájať ho s Banksym," uviedol Sugijama. Úrady na graffiti upozornili miestni obyvatelia v decembri minulého roka.

V stredu bola plechová doska, na ktorú bolo dielo cez šablónu nastriekané, odnesené a starostlivo uschované, aby sa zabránilo ďalšiemu opotrebovaniu, oznámil Sugijama.

Banksy, ktorého graffiti sa prvýkrát objavilo na stenách v anglickom Bristole, patrí medzi najvýraznejších súčasných umelcov. Zakladá si na anonymite, jeho diela sa ale v aukciách pravidelne predávajú za státisíce dolárov a na Instagrame má päť miliónov sledujúcich.