Ruské babičky si privyrábajú cez internet

Zďaleka nie všetky ruské babičky zvládajú prácu s internetom, na sociálnych sieťach ale ponúkajú na predaj pletené čiapky, šály a papuče, aby si privyrobili k chudobnej penzii. Pre štyridsiatku pletúcich žien, ktoré sa zúčastňujú na projekte Granny's na sociálnej sieti Instagram nepripadá do úvahy, aby ako mnoho starých ľudí v Rusku trávili hodiny na chodníku v mrazivej zime, ktorá často v Petrohrade vládne, aby predali jeden šál za pár rubľov.

Plody ich práce sú prezentované na stránkach Instagramu takmer profesionálne, v ich výrobkoch pózujú modelky ako z módnych časopisov. Jednotlivé kúsky sa tam predávajú často v prepočte za aj 10tku eur.

Táto iniciatíva, ktorá sa začala pred niekoľkými mesiacmi v Petrohrade, druhom najväčšom ruskom meste, má hmotne pomáhať ženám od päťdesiatpäť do osemdesiatsedem rokov, ktoré sa jej zúčastňujú, ale aj vyzdvihnúť úctyhodnú úlohu, akú v Rusku hrajú babky, vysvetľuje dvadsaťsedemročná zakladateľka projektu Julija Alijevová .

"Babka hrá v rodinách kľúčovú úlohu, stráži vnúčatá, varí zložité jedla a pletie papuče. Má ale len veľmi nízku penziu. A rovnako ako ostatní starí ľudia ťažko v dôchodku hľadá prácu," povedala agentúre AFP Alijevová, ktorej osemdesiatpäťročná babička sa tiež zúčastňuje projektu.

Postavenie starých ľudí je v Rusku často ťažké a diskutuje sa o ňom hlavne odvtedy, čo prezident Vladimir Putin rozhodol o postupnom zvyšovaní dôchodkového veku z päťdesiatpäť na šesťdesiat rokov pre ženy a zo šesťdesiatich na šesťdesiatpäť pre mužov.

Hoci mnohí ruskí dôchodcovia kvôli veľmi nízkym dôchodkom ďalej pracujú, aby prežili, vyvolala táto reforma rozsiahlu nespokojnosť. Vo veľkých mestách, najmä v Moskve a Petrohrade, možno vidieť dôchodkyne, ako načierno predávajú pletený tovar pri staniciach metra.

Jeleňa Treťjakovová, prvá babička, ktorá sa pripojila k projektu Granny 's, uisťuje, že sa jej život zmenil. "Dnes je takmer nemožné, aby dôchodkyňa našla prácu, a moja situácia bola ešte zložitejšia, pretože som mohla pracovať len doma," hovorí.

Päťdesiatšesťročná dáma sa stará o handicapovaného štrnásťročného vnuka spoločne so svojou dcérou. Vďaka predaju pletených výrobkov si zarobí mesačne až 70.000 rubľov (asi tisíc eur). To je pre ňu veľká suma, pretože dôchodok má v prepočte sotva 150 eur.

Toho dňa sa Jelena stretla s Juliou Alijevovou v kaviarni v centre Petrohradu, kde jej bola odovzdaná objednávka na luxusné sveter v prepočte asi za 4000 Sk. "Bude to replika slávnej značky, z peruánskej vlny," hovorí Julija.

Pletené výrobky stojí v prepočte od niekoľko stoviek až zhruba do 4000 Sk. Dôchodkyňa pracujúci pravidelne pre Granny 's zarábajú v prepočte od 9500 po viac ako 22.000 Sk. Mesačný dôchodok v Rusku sa v prepočte pohybuje okolo 4500 Sk.