ČT prináša ďalšiu sériu detektívok podľa predlohy Hany Proškovej

 

 

I pro druhou minisérii detektivních příběhů vycházejících z románů Hany Proškové se musely vybrat ty, které bylo možné převést z druhé poloviny minulého století do současnosti mobilních telefonů a internetu. První díl nazvaný Případ dvou sester uvede v pondělí Česká televize. Sérii znovu režírovala Lucie Bělohradská, která je stejně jako u první trojice příběhů také scenáristkou jednoho z dílů. Ústřední dvojici postav, detektiva Vašátka a malíře Horáce, hrají i nyní Viktor Preiss a David Matásek.

Příběhy pro seriál vybírala autorka scénáře většiny dílů obou sérií Jana Knitlová. Převodu do současnosti bylo schopných jen málo z nich. "Velká část příběhů Hany Proškové se s novými vymoženostmi techniky ve své fabulační výstavbě rozpadne," řekla Bělohradská.

Spisovatelka a překladatelka Hana Prošková (1924 - 2002) vstoupila do literatury v roce 1962 sbírkou básní. Popularitu jí ale přinesly v 60. a 70. letech psychologické detektivní příběhy, kde řešení hledají společně kapitán Vašátko a jeho přítel, malíř Horác.

Režisérka Bělohradská napsala scénář k poslednímu dílu nového triptychu Případ dvou manželek. Stejně tak tomu bylo v předchozí sérii, kde režírovala také poslední příběh Případ pro lyžaře. "Případ dvou manželek mne zaujal ze stejného důvodu jako poslední příběh první trojice. V jednom místě, v jednom domě se sejde určitý počet lidí a tam se odehraje kriminální příběh," vysvětlila Bělohradská.

Spojovacím motivem druhého cyklu příběhů je dvojice, jednou jsou to dvojčata, pak dva básníci a dvě manželky. "Díly první série byly vždy pro jednoho, teď jsou pro dva," doplnila Bělohradská.

První sérii v premiéře sledovalo 1,8 milionu diváků. Počet diváků repríz se pohyboval kolem 1,4 milionu diváků. "Myslím, že příběhy jsou tak oblíbené, protože je to takzvaná česká detektivka. Nevybuchují v ní auta, není tam střílení, neteče krev a neobjevují se vulgarismy," řekl představitel jedné z hlavních rolí Viktor Preiss.