Bakalovci opustili štatutárne orgány vydavateľstva Economia

 

Vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala a jeho žena Michaela k dnešnímu dni opustili statutární orgány tohoto mediálního domu. Bakala nechce vydavatelství prodat a zůstává jeho klíčovou investicí, jejímž prostřednictvím chce podporovat a hájit nestrannou a nezávislou žurnalistiku, informovala ČTK v tiskové zprávě mluvčí společnosti BM Management Šárka Samková. BM Managament se věnuje správě privátních aktiv Bakalových v ČR. Bakala rezignoval na post člena dozorčí rady, Michaela Bakala na pozici člena představenstva.

"Vlastnictví médií chápeme jako veřejnou službu. Vždy jsme chtěli a dělali vše pro to, aby Economia a její tituly byly synonymem profesionální a svobodné žurnalistiky," uvedl podle mluvčí Bakala.

Místo v představenstvu po Bakalově manželce obsadí Monika Zahálková. Spolu s ní v něm bude dál pracovat Michal Brejch, předsedkyně představenstva Zuzana Řezníčková a místopředseda Pavel Burša. Dozorčí rada bude tříčlenná, jejím předsedou zůstává Luboš Řežábek a členy Zdeněk Fried a Jan Hanousek.

Odchod Bakalových z řídících orgánů společnosti není jedinou aktuální změnou v Ekonomii. Ke konci ledna z ní má odejít ředitel redakcí Vladimír Piskáček, kterého nahradí Zuzana Kleknerová. Loni v září skončil generální ředitel a předseda představenstva Economie Roman Latuske, místo něj představenstvo od té doby vede Řezníčková.

Economia vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Zároveň provozuje weby Aktuálně.cz, IHNED.cz, Atlas.cz nebo Volný.cz. Vydavatelství v roce 2017 vykázalo konsolidovaný zisk 1,8 milionu korun po předchozí ztrátě téměř 20 milionů. Tržby stouply o čtyři procenta na 878,6 milionu Kč. Bakala vlastní Economii od roku 2008 a nyní je jejím jediným akcionářem.

Bakala, který v minulosti ovládal těžební firmu OKD, je v poslední době terčem kritiky. Výrazně proti němu vystupuje prezident Miloš Zeman, který ho ve svém inauguračním projevu loni v březnu označil za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. Později na adresu podnikatele mířily Zemanovy vulgarity v rozhovoru pro Český rozhlas, loni v říjnu pak od Zemana dostal státní vyznamenání podnikatel Pavol Krúpa, který Bakalu kritizuje.