Jiřina Bohdalová žaluje banku za falšované obrazy

Herečka Jiřina Bohdalová zažalovala Komerční banku (KB) kvôli predaju falšovaných obrazov, informoval dnes český Radiožurnál. Na civilnom súde sa dožaduje miliónov investovaných do falzifikátov, ktoré ponúkal VIP klientom banky jej niekdajší privátny bankár Radek Pokluda. Banka ale zodpovednosť odmieta a od svojho niekdajšieho zamestnanca sa dištancovala. Žalobou sa bude zaoberať Obvodný súd pre Prahu 1, rolu Pokluda preveruje aj polícia.

Bohdalová prišla kvôli falošným obrazom o niekoľko miliónov korún, uviedol jej právny zástupca Michal Morawski. "V súčasnej dobe je to okolo päť miliónov. Zodpovedá to hodnote, o ktorú žalujeme Komerční banku," povedal Rádiožurnálu.

Civilná žaloba sa podľa neho opiera najmä o fakt, že Pokluda falošné obrazy významných českých autorov predával menom samotnej banky a priamo v jej priestoroch. "Svojich klientov vlastne uvádzal do omylu, že sa jedná o obrazy z prepadnutých zástav Komerční banky, a tým vyvolal v klientoch predpoklad, že sú to kvalitné preverené obrazy, že to nie sú žiadne falzifikáty," vysvetlil Morawski. Podľa neho by herečka milióny korún do umenia neinvestovala, ak by nebola presvedčená, že ide o oficiálnu akciu banky.

Podobnú žalobu na banku podľa právnika podali aj niektorí ďalší Pokludovi klienti. Medzi podvedenými bol napríklad režisér Ivan Zachariáš.

Komerční banka zodpovednosť dlhodobo odmieta. "Na pozíciu Komerční banky sa nič nemení. Trváme na tom, že išlo o súkromnú aktivitu pána Pokluda, za ktorú banka nie je zodpovedná," povedal hovorca banky Pavel Zúbek.

Úlohou Pokludu sa zaoberá tiež polícia. "Už dvakrát ho vyvinila s tým, že o falzifikátoch nevedel. Zástupcovia poškodených proti tomu podali opakovane sťažnosť, o ktorej má aktuálne rozhodovať pražské mestské štátne zastupiteľstvo," uviedol Radiožurnál.

Sám Pokluda je pritom podľa rozhlasu už dlhšiu dobu nezvestný. Keď zistil, že sa o obrazy zaujíma polícia, zmizol do zahraničia. Podľa dostupných informácií sa zdržiava na Fidži. Na Krajskom súde v Prahe sa medzitým koná hlavné pojednávanie s trojicou údajných organizátorov celého systému predaja falzifikátov.