Vo veku 94 rokov zomrel režisér Spievanie v daždi (VIDEO)

Vo veku 94 rokov zomrel Stanley Donen, niekdajší tanečník a režisér najznámejších hollywoodskych muzikálov, akými sú napríklad Spievanie v daždi (1952). S odvolaním sa na umelcovu rodinu o tom dnes informujú americké médiá. Donen, ktorý v roku 1998 na udeľovaní filmových cien Oscar dostal ocenenie za celoživotné dielo, zomrel vo štvrtok v New Yorku, keď podľahol infarktu.

Donen sa narodil 13. apríla 1924 v Columbii v Južnej Karolíne. Tancu sa začal venovať, keď videl Ginger Rogersovú a Fred Astaira tancovať vo filme Letíme do Ria (1933). V šestnástich rokoch dokončil strednú školu a odišiel do New Yorku, kde bol obsadený v muzikáli Priateľ Joey. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil Gene Kelly, ktorý sa s Donen rýchlo spriatelil a začali spolu vymýšľať choreografiu k inému muzikálu.

Muzikál Spievanie v daždi Donen režíroval s Genom Kellym. K jeho ďalším muzikálom patrí tiež napríklad Sedem neviest pre sedem bratov (1954) a V meste (1949). Celkom Donen režíroval viac ako dve desiatky filmov, nie všetky sa ale stretli s úspechom, príkladom sú jeho posledné dva filmy, a to sci-fi snímku Saturn 3 (1980) s Farrah Fawcett a Za to môže Rio (1984) s Michalom Cainom.

Za svoj život sa Donen päťkrát oženil. Jeho prvá manželka si po rozvode vzdala Kellyho. Ďalšia z Donenových žien bola herečka Yvette Mimieuxová. Neskôr udržiaval režisér dlhodobý vzťah so scenáristkou a režisérkou Elaine Mayovia.