Ruská FSB žaluje opozičný denník Novaja gazeta pre ohováranie

Ruská tajná služba FSB dnes zažalovala pre ohováranie opozičný denník Novaja gazeta a jedného z ich redaktorov. Reagovala tak na správy denníka o údajnom mučení podozrivých v súvislosti s výbuchom domu v meste Magnitogorsk, pri ktorom 31. decembra zahynulo 39 ľudí. Informujú o tom ruské médiá.

Novaja gazeta v dvoch správach informovala o údajnom mučení jedného muža pôvodom z Kirgizska, ktorého sa agenti FSB snažili donútiť k priznaniu, že v budove panelového domu úmyselne nastražil výbušné zariadenie. Podľa miestnej prokuratúry ale muž obvinenia voči úradom neskôr odvolal.

Policajní experti uviedli, že výbuch v uralskom Magnitogorsku spôsobil únik plynu. V miestnych médiách sa však objavili aj správy, že explózia bola dielom teroristov z takzvaného Islamského štátu. To však úrady popreli.

Materiál opozičného denníka má podľa FSB negatívny vplyv na verejnú mienku o vládnom orgáne. Žiada, aby denník správy odstránil a verejne ich poprel.

Silne opozičná Novaja gazeta si vydobyla uznanie investigatívnou žurnalistikou, ktorá v minulosti stála život niekoľko ich novinárov, vrátane známej kritičky Kremľa Anny Politkovskej alebo novinárky a obhajkyne ľudských práv Natalie Estemirovovej.