Najväčší Slovák: RTVS odvysiela príbeh Jozefa Gabčíka (VIDEO)


Dokumentom o živote Jozefa Gabčíka bude divákov sprevádzať priamy účastník SNP Vladimír Strmeň. Dokument a diskusiu o Jozefovi Gabčíkovi bude RTVS vysielať na Jednotke v stredu 27. marca od 21.15 h.

Jozef Gabčík sa spolu s Jánom Kubišom zúčastnil operácie Antropoid. Jej poslaním bol atentát na Reinharda Heydricha, tretieho muža nacistického Nemecka. Názov misie Antropoid pochádza z gréčtiny. V nej slovo označuje niekoho alebo niečo, čo je síce podobné človeku, ale človekom to nie je. Antropoidom bol Heydrich a cieľom misie bola jeho smrť. Pretože to, čo sa dialo v okupovaných Čechách, by žiaden človek pripustiť nemohol. „Antropoid bola samovražedná misia, šanca na prežitie bola nulová a Gabčík to vedel. Ale jeho pevné rozhodnutie bolo ísť stále vpred a obetovať aj svoj život,“ povedal o Gabčíkovi Vladmír Strmeň, jeho obhajca v ankete Najväčší Slovák.

V stredu navštívia diváci prostredníctvom Jednotky miesta, ktoré sa spájajú so životom Gabčíka a najmä operáciou Antropoid: pravoslávny chrám Cyrila a Metoda v Prahe, kde počas posledného boja prišiel Gabčík o život, rezidenciu Heydricha v Panenských Březanoch, ale aj rodný dom Gabčíka v dedinke Poluvsie, ktoré je v dnes súčasťou Rajeckých Teplíc.

Po dokumente bude nasledovať diskusia, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa. Spolu s Vladimírom Strmeňom budú o Gabčíkovi a operácii Antropoid diskutovať aj historici Marek Syrný a Miloslav Čaplovič.

Budúci týždeň v stredu 3. apríla odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Antonovi Srholcovi, jeho obhajcom bude Róbert Bezák.