Medzinárodné organizácie napísali otvorený list Zuzane Čaputovej (CELÉ ZNENIE)

Medzinárodné organizácie napísali otvorený list Zuzane Čaputovej (CELÉ ZNENIE)

Po tom, ako bola 30. marca 2019 zvolená právnička a aktivistka za občianske práva Zuzana Čaputová za prvú prezidentku Slovenska, sa v European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) spojlo niekoľko novinárskych organizácií, aby jej poslali otvorený list s dôrazom na ohrozenie slobody médií a situáciu v krajine.


 
Vážená páni prezidentka Čaputová,

blahoželáme Vám k víťazstvu v prezidentských voľbách na Slovensku dňa 30. marca 2019. Vaše víťazstvo znamená silný dopyt slovenských občanov po zmene, po skutočnej demokracii v právnom štáte - rok po zavraždení Jána Kuciaka a jeho partnerky vo Vašej krajine.

Ján Kuciak často informoval o korupcii na Slovensku, vrátane prípadov, ktoré sa týkajú vlády. Myslíme si, že korupcia je jedným z najväčších nepriateľov slobody tlače na celom svete a v rámci EÚ. Preto podporujeme Váš boj proti korupcii. 

Dúfame, že ako podnikateľ Marian Kočner bol obvinený z vraždy a zástupca generálneho prokurátora odstúpill kvôli kontaktom s ním, v prípade vraždy Jána Kuciaka nebude žiadna beztrestnosť. Je to dôležitý signál pre všetkých ostatných novinárov, najmä investigatívnych novinárov.

Vítame iniciatívu Európskeho parlamentu spolu s prijatým uznesením z minulého týždňa, ktoré vyslovilo poľutovanie nad nedostatkami v oblasti právneho štátu v členských štátoch EÚ, najmä na Slovensku a na Malte. Je to dôležitý signál v týchto časoch rastúcich hrozieb voči novinárom v celej Európe.

Podrobnosti: EP vyzýva slovenskú vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, všimli si aj Fica (VIDEO)

Stále sme znepokojení a žiadame Vás o podporu v súvislosti s posledným vývojom: Robert Fico, bývalý predseda vlády a predseda vládnucej strany Smeru, nedávno obnovil svoje útoky proti médiám a novinárom tým, že ich urážal a očierňoval. Tieto obvinenia prispievajú k toxickej atmosfére pre novinárov medzi verejnosťou, ktorá môže ľahko prekročiť medzinárodné hranice.

Viac: Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Podobne aj pokusy o zmenu tlačového zákona 2008 zavedením „ práva na odpoveď“ predstavujú vážnu hrozbu pre slobodu tlače a médií. Návrh zaviazať médiá, aby zverejňovali odpovede politikov na kritické názory, je zbytočný, neprijateľný a nie je v súlade s najlepšími európskymi normami. Nesie vysoké riziko masívneho politického zasahovania, ktoré by viedlo k zvýšeniu autocenzúry v médiách na Slovensku. Vyzývame preto parlament, aby tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh neprijal. 

European Centre for Press and Media Freedom ako aj Asociácia slovenských vydavateľov tlače a viac ako 400 novinárov, ktorí podpísali petíciu, sú proti. Zdvorilo Vám pripomíname, že váš predchodca prezident Andrej Kiska na konferencii o európskej slobode tlače  v Bratislave dňa 5. marca 2019 uviedol, že ak by bol takýto zákon prijatý počas jeho predsedníctva, odmietol by ho podpísať.

My, dolupodpísané organizácie Vás vyzývame, aby ste využili svoje právo veta proti navrhovaným zmenám tlačového zákona, aby ste dodržiavali Európsku chartu slobody tlače a urobili všetko, čo je vo Vašich silách, aby sa zvýšila bezpečnosť novinárov na Slovensku.

Sme radi, že Vás môžeme podporiť výskumom a medzinárodnými sieťami.

S úctou,
 

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Article 19
Articolo 21 (Italy)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
European Federation of Journalists (EFJ)
International Federation of Journalists (IFJ)
Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)
Ossigeno per l’Informazione (Italy)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)

Zdroj: https://www.ecpmf.eu/news/ecpmf/open-letter-to-slovakias-president-elect-caputova