Komik zomrel počas vystúpenia, vyzeralo to ako žart

Dlhoročný britský komik Paul Barbieri pôsobiaci pod umeleckým menom Ian Cognito vo štvrtok zomrel na pódiu pri vystúpení v mestečku Bicester. V istý moment začal mať 60-ročný zabávač ťažkosti s dýchaním a posadil sa na stoličku, načo sa odmlčal úplne. Diváci si niekoľko minút mysleli, že ide o súčasť show, povedal spravodajskej spoločnosti BBC usporiadateľ akcie.

"Všetci v publiku, vrátane mňa, si mysleli, že si robí srandu," uviedol moderátor večera Andrew Bird. Diváci sa údajne niekoľko minút smiali, pretože netušili, že niečo nie je v poriadku. Bird povedal, že Cognito dokonca počas večera o vlastnej smrti vtipkoval a publiku hovoril: "Predstavte si, keby som tu teraz pred vami zomrel."

"Len desať minút predtým, než sa posadil, žartoval o tom, že dostane infarkt," povedal zase divák John Ostojak. "Vyšli sme odtiaľ s naozaj hrozným pocitom. Päť minút sme tam jednoducho sedeli a pozerali na neho, smiali sme sa mu," popísal situáciu.

Keď už začalo byť jasné, že Cognito si z publika neuťahuje, začali mu podávať prvú pomoc dvaja zdravotníci a policajt, ​​ktorí boli medzi divákmi. Privolaní záchranári už mohli len skonštatovať, že komik bol na mieste mŕtvy. Konkrétna príčina smrti nie je známa. Podľa Birda sa Cognito pred vystúpením necítil dobre, ale trval na tom, že na pódium pôjde.

Londýnsky rodák pôsobil ako stand-up komik od polovice 80. rokov, a hoci nikdy nedosiahol medzinárodny ohlasu, podľa médií bol vo svojej brandži veľmi uznávaný. Na správu o jeho smrti hneď reagovali ďalší britskí zabávači, pričom vyzdvihovali jeho osobitosť a ústretovosť k začínajúcim kolegom.

"Nikdy nezabudnem jeho láskavosť, keď som začínal, a tiež to, ako sakramentsky vtipný bol," napísala na twitter hviezda stand-upu Jimmy Carr. Okolnosti Cognitovej smrti komentoval slovami: "Tomu sa hovorí oddanosť komédii."

Usporiadateľ Cognitovho posledného vystúpenia Bird povedal, že smrť na javisku je určite spôsob, akým by si skúsený komik prial odísť. "Len by chcel viac peňazí a väčšiu podnik," dodal.