Chýlková či Brzobohatý prichádzajú aj na slovenské obrazovky v novej minisérii z prostredia tiesňovej linky

Chýlková či Brzobohatý prichádzajú aj na slovenské obrazovky v novej minisérii z prostredia tiesňovej linky Foto: Prima

Seriál plný akcie a skvelých českých hercov skladá poklonu všetkým, ktorí denne, napriek vlastným starostiam, zachraňujú životy iných. Nová štvordielna miniséria televízie Prima zo zákulisia života pracovníkov dispečingu tiesňového volania má názov Linka. Súbežne s premiérami v Českej republike seriál na Slovensku prinesie kanál Prima PLUS.

 

Pôvodný český scenár približuje nielen osobný život ľudí, ktorí si za svoju profesiu zvolili pomoc ostatným, ale aj ich profesionálne starosti. Osobné príbehy sa odvíjajú aj v rovine prípadov, ktoré záchranári riešia. Lenka Hornová sa obklopila tímom zručných profesionálov a rozhodla sa ísť pod povrch oficiálnych správ. Za každým príbehom, ktorý sa v deji odohráva, hľadala ľudský príbeh či pohnutý osud. Réžie sa ujal Jiří Chlumský v spolupráci s Martinom Koppom.

Hlavné postavy stvárnia napríklad Ivana Chýlková, Ondřej Brzobohatý, Martin Hoffmann, Martin Finger, Vladimír Kratina a ďalšie hviezdy českého hereckého neba. Práve vďaka ich nasadeniu získava seriál na presvedčivosti, a ako vysvetľuje Lucia Kršáková, riaditeľka výroby TV Prima: „Veríme, že seriál Linka sa stane u divákov rovnako obľúbeným, ako seriál Modrý kód. Sme radi za plné nasadenie všetkých, ktorí sa na príprave seriálu podieľali. S ohľadom na dramatizáciu jednotlivých prípadov je jasné, že sa realita na dispečingu akejkoľvek linky tiesňového volania líši od fikcie, ktorú ponúkame v seriáli. Vďaka dejovým skratkám v rámci príbehu ale veríme, že celý seriál bude zaujímavejší pre diváka, ktorý určite pochopí, že realita by sa do času vyhradeného pre seriálovú epizódu skutočne nezmestila. To však neznamená, že by v seriáli bola núdza o vtipné situácie a dialógy. Naopak, som zástancom názoru, že vo vypätých situáciách je práve humor a nadhľad potrebný dvojnásobne.“

Hlavných hereckých rolí sa ujali napríklad Ivana Chýlková či Ondřej Brzobohatý. „V seriáli Linka stvárňujem nielen úlohu policajtky pracujúcej na dispečingu tiesňovej linky, ale tiež manželku a matku. Moja úloha je de facto písaná životom. Nie je to hlavná úloha, ale je podstatná pre fungovanie všetkého. Linky aj rodiny. Takéto úlohy sa hrajú veľmi krásne a aj keď sú na prvý pohľad nedôležité, sú v živote ťažiskové,“ hovorí Ivana Chýlková.

„Je tu čo hrať a preto som aj ponuku na nakrúcanie Linky prijal. Filip Mrkvička, teda moja postava, je frustrovaný policajt, ktorý ako vyjednávač a krízový intervent nezvládol v minulosti policajnú akciu a použil násilie v situácii, kedy nemal. Je za to vyšetrovaný a podľa interných pravidiel postavený mimo službu a prevelený na tiesňovú linku. Nedá mu to a napriek zákazu nadriadených neraz odbieha do akcie. Nie je to ale žiadny jednofarebný Mirek Dušín. Filip je vcelku komplikovaný tvrdohlavec sústredený len na seba, ale so zmyslom pre spravodlivosť. To sa hrá pekne a baví ma to. Snáď bude aj divákov,“ priblížil svoju postavu Ondřej Brzobohatý.
Reflektovaným uhlom pohľadu je tiež sonda do života ľudí, ktorí sa často nechcene stávajú účastníkmi krízových situácií. Seriál je tiež pohľadom na ľudí pracujúcich denne v stresových situáciách a pod veľkým psychickým tlakom, ktorí sú napriek tomu pripravení oddeliť svoje osobné drámy od pracovného života.
Štyri diely, ktoré sa práve pripravujú, sú vždy rozdelené do jednotlivých prípadov. Počas jednej epizódy sa tak diváci môžu tešiť na dva veľké uzatvorené prípady a navyše menšie výjazdy.
Miniséria Linka bude vysielaná od 17.6. o 20:15 na Prima PLUS.