Úrady chcú deťom a mladeži zakázať vstup do solárií

Úrady chcú od budúceho roka zakázať návštevu solárií osobám mladším ako 18 rokov. Návrh opatrenia ako prevenciu proti zvyšovaniu rizika rakoviny kože oznámili ministerstvo zdravotníctva a úrad hlavného hygienika.

"V súčasnosti je vo svete zaznamenávaný významný nárast melanómu kože najmä medzi mladými ženami do 30 rokov. Výskumy dermatológov preukázali, že osoby, ktoré veľmi často používajú soláriá, majú dva a pol až trojnásobne vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny tohto typu," uviedla slovenských ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ultrafialové žiarenie je podľa Kalavskej klasifikovaných Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny ako dokázateľný karcinogén. Ministerka k tomu dodala, že pokožka mladistvých je tenšia, a teda citlivejšia na účinkami ultrafialového žiarenia. Z predchádzajúcich údajov vyplýva, že prípadov rakoviny kože na Slovensku pribúda.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že zákaz návštev solárií maloletými zaviedlo napríklad Rakúsko, Nemecko, Belgicko, Taliansko, Švédsko, Nórsko či Kanada.

Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že obmedzenie pre osoby mladšie ako 18 rokov pri návšteve solárií s cieľom opaľovať sa umelým zdrojom ultrafialového žiarenia doteraz vyplýva len z nezáväznej európskej technickej normy.