The Guardian: Chcete zlepšiť svoj život? Naučte sa hovoriť "nie"

Keď sa niekoho spýtate, ako sa má, v 95 percentách prípadov odpovie: "nestíham", "dobre, ale hekticky", alebo dokonca "som šialene zaneprázdnený". Byť v jednom kole, na roztrhanie, zahltený či preťažený, sa stalo čestným odznakom, známkou úspechu aj skromným chvastaním, ktoré naznačuje, ako veľmi ste dôležití a žiadaní. Ale ak naozaj "šialene nestíhate", potom je aj možné, že neviete dosť často hovoriť "nie". Píše to denník The Guardian.

Mnohí z nás majú problém hovoriť "nie". Bojíme sa odvrhnutia, hnevu - alebo len neistoty ohľadom toho, ako bude protistrana reagovať. Naša snaha zavďačiť sa okoliu má často korene v detstve. Vychovávajú nás, aby sme boli dobrý chlapec alebo dobré dievča. Chvália, že sme "mamičkin malý pomocníček". Alebo sa nám dostatočne nevenujú, a preto sa snažíme vynútiť si pozornosť snahou robiť radosť - aj na vlastný úkor.

Britská hypnoterapeutka Chloe Brotheridgeová spomína na klientku, ktorá mala ako dieťa pocit, že je zodpovedná za šťastie svojej depresiami trpiacej matky. A v súčasnosti je presvedčená, že musí odpovedať "áno" na každú prosbu či žiadosť zo strachu, aby nikoho nepopudili.

Môžeme byť natoľko zvyknutí hovoriť "áno" a snažiť sa robiť radosť iným, že ani nevieme, čo vlastne sami chceme alebo potrebujeme. Ale ak je náš život natoľko nabitý žiadosťami iných ľudí, že nemáme čas na to, čo je naozaj dôležité pre nás, alebo ak je dokonca ohrozené naše psychické zdravie, potom je čas na zmenu.

Prvým krokom, ako sa naučiť používať slovo "nie", je tak trochu sa rozčúliť za všetok ten čas, energiu a peniaze, čo vás stojí každé "áno" na veci, čo ste mali odmietnuť. Koľkokrát ste išli na kávu s ľuďmi, s ktorými ste vlastne na žiadnu ísť nechceli? Na koľkých ste boli svadbách, ktoré by ste radšej vynechali? Koľko hodín ste strávili na nudných stretnutiach, na ktorých ste nemali žiaden dôvod byť?

Môžete povedať: "Čo je zlé na tom povedať 'áno', aby mali ľudia radosť?" Toto môže byť horká pilulka na prehltnutie, ale uvedomte si, že nutkavá túžba niekoho potešiť môže byť formou manipulácie. Americká spisovateľka Byron Katieová to geniálne zhrnula: "Najväčšou klamnou predstavou je: 'Môžem ťa zmanipulovať, aby si ma mal rád'."

Nahovárame si, že sme len slušní, keď sa podvoľuje ostatným. Ale veci môžu nečakane zhorknúť, keď zistíme, že nikto - ani my sami - nenapĺňame naše potreby.

Aby ste začali znovu získavať kontrolu nad svojím časom a psychickú pohodu tým, že začnete viac hovoriť "nie", musíte sa naladiť na to, čo naozaj chcete. Namiesto aby ste impulzívne odpovedali "áno", si zvyknite sa sami seba pýtať: "Súhlasím s tým kvôli sebe?" Začnite od maličkostí, od menej významných vecí. Naučte sa vnímať, ako sa cítite po odmietnutia toho, čo v skutočnosti nechcete urobiť.

Desí vás predstava, že máte niekomu do očí povedať "nie"? Ak vás niekto požiada o niečo, čo nechcete urobiť alebo na to nemáte kapacitu, získajte pre seba trochu času. Požiadajte ľudí, aby vám poslali e-mail alebo textovú správu s tým, o čo vás žiadajú, aby ste sa im mohli ozvať.

Rozumným zdôvodnením je, že sa najprv musíte pozrieť na program ďalších dní, než odpoviete. Vďaka tomu si budete môcť ujasniť, čo naozaj chcete a nájsť správne slová (alebo odvahu) pre prípadné odmietnutie.

A ak vám je stále ešte zaťažko začať ostatné odmietať, majte na pamäti, čo vyhlásil slávny podnikateľ a miliardár Warren Buffett: "Úspešní ľudia hovoria 'nie' skoro na všetko." Pretože hovoriť "nie" vám umožní povedať "áno" na to, čo je pre vás naozaj dôležité. Vytvorí vám priestor na to, na čom vám záleží, miesto aby ste sa topili v zaneprázdnenosti, ako väčšina z nás.