Malá tichá radosť Ľuboša Zemana

Malá tichá radosť Ľuboša Zemana Obálka knihy

Poznáte pesničku Kaskadér od Elánu? A čo Tuláci v podchodoch, Ulica a Zlodej slnečníc? Alebo Robo Grigorov a jeho Žuvačka za uchom, či Taliansky muzikál súrodencov Júlie a Petra Hečkovcov?

 

Ľuboš Zeman napísal text aj pre mega hit V slovenských dolinách v podaní Karola Duchoňa.

Ľubošovi Zemanovi teraz vychádza kniha Malá tichá radosť, v ktorej nájdete výber jeho poézie a piesňových textov. Všetky spomínané texty piesní tam nájdete, k tomu aj Umenie žiť, Nepriznaná, Miss padlých anjelov, Voňavky dievčat, Mám tristo mesiacov, či Trištvrte na jeseň.

„Keby som nemiloval, nič by som nenapísal,“ tvrdí Ľ.Zeman a to presne vystihuje jeho tvorbu. Možno ho ovplyvnili aj legendy nášho herectva. Rád počúval Karola Machatu, Viliama Záborského, Ladislava Chudíka a vnímal, ako báseň dostáva ich recitáciou iný rozmer. On sám dokázal neskôr sprístupniť verše a rýmy bežným ľuďom, ktorí dovtedy chodili okolo poézie len veľmi opatrne a nedôverčivo.

„Zemanove verše sú duševným striptízom a odrážajú jeho pozitívny vzťah k ľuďom i zodpovednosť za osud tohto sveta... Autor dozrel ako víno a je čas na neskorý zber najkrajších odrôd z jeho vinice. Tá je plná magickej kreativity, objavných slovných spojení, krásnych štepných rýmov a Marqézovskej obraznosti,“ tvrdí o ňom spisovateľ Ľuboš Jurík, ktorý napísal v knihe Malá tichá radosť doslov.

Celkovo napísal Ľ.Zeman takmer 500 textov piesní a mnohé sa dodnes hrávajú v rádiách. Písal aj pre Vaša Patejdla, Mekyho Žbirku, Janu Kocianovú, po česky aj pre Věru Špinarovú či Karla Gotta

Získal 9 Bratislavských lýr a za Čardáš dvoch sŕdc dostal cenu na svetovom festivale Yamaha v Japonsku. No najvyšším ocenením pre tohto v duši veľmi skromného človeka je azda to, že jeho text V slovenských dolinách v podaní skvelého Karola Duchoňa už zľudovel.


„Zemanova druhá tvár intelektuála hľadajúceho skutočné hodnoty života, často polemizujúceho s konformizmom, je však aj plná krehkej lyriky a úprimnosti. A to sa v dnešných časoch cení,“ dodáva vynikajúca autorka detských kníh a redaktorka Nataša Ďurinová.

Milan Buno, literárny publicista