Nezvestný novinár bol zavraždený

Maldivská vládna vyšetrovacia komisia dospela k názoru, že nezávislého novinára Ahmada Rilvána, ktorý zmizol v roku 2014, zavraždili pravdepodobne páchatelia napojení na islamistických bojovníkov v Sýrii. Podľa komisie reportéra prepadli pred jeho domom a potom usmrtili na mori, uviedla dnes agentúra AP.

Rilván písal pre spravodajský server Maldives Independent. Kvôli svojim článkom bol v kontakte so skupinou maledivských občanov, ktorí bojovali v Sýrii. Vodca tejto skupiny pritom novinára obvinil, že neverí v islam. Z konverzácií cez Facebook Messenger vyšetrovatelia zistili, že sa Rilvánovi vyhrážali, že sú jeho dni zrátané, uviedol predseda vládnej vyšetrovacej komisie.

Maledivy sú prevažne moslimský súostrovný štát zhruba so 400.000 obyvateľmi a patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie na svete s desiatkami luxusných letovísk. Neslávne sa zviditeľnil tým, že v prepočte na obyvateľa majú v Sýrii najväčší počet islamistických bojovníkov, ktorí bojujú najmä v radoch teroristov z hnutia Islamský štát (IS).