Deň offline vyzývá k vypnutiu mobilu a počítačov

Dnešek je v Česku opět dnem offline. Druhý ročník iniciativy časopisu Flowee vyzývá, aby se lidé dnes snažili vyhnout užívání mobilních a online technologií a věnovali se nějakému jinému způsobu trávení času. Loni, kdy se v České republice uskutečnil Den offline poprvé, se k němu připojily desítky osobností ze světa kultury, zábavy i podnikání.

Rovněž v letošním roce organizátoři čekají intenzivní zapojení známých osobností i zájem široké veřejnosti. Konání Dne offline je podpořeno billboardovou kampaní s hesly "Člověče, odpoj se" nebo "Don´t worry be offline!". Letošní Den offline podporuje Unie vydavatelů, Národní centrum bezpečného internetu či firmy jako Avast, Netbox, Zážitky.cz, N&N magazín a další. Akce probíhá pod záštitou eurokomisařky Věry Jourové.

Den offline ale neznamená jen to, že se jeho účastníci odpojí od digitálních sítí. Jeho cílem je také upozornit na řadu témat, která s rozšiřováním digitálních komunikačních platforem souvisí. Jde například o šíření dezinformací, stoupající psychické nároky jako důsledek stále rychlejší digitální komunikace a přetížení množstvím informací, které se v digitálním prostředí valí na jednotlivce bez třídění a srozumitelného kontextu.